Доклад на сайта Wololo.net разкри, че използването на PS5 във вертикална позиция ще причини сериозни щети с течение на времето поради основен дефект в дизайна от страна на Sony.

Докато представители на Sony и многобройни технологични уебсайтове казаха, че няма значение по какъв начин се използва PS5, редица хардуерни експерти и магазини за продажба на дребно на конзоли две години след пускането на системата на пазара установиха, че използването ѝ вертикално може да повреди конзолата за постоянно.

Проблемът се крие във факта, че течният метал, използван за охлаждане на APU, е склонен да се разлее и да стане неравномерен, което се отразява на охлаждането. Собственикът на ILoveMyConsole, магазин за търговия на дребно във Франция, се опитва да повдигне този проблем пред по-широка аудитория от месеци, твърдейки, че това не е изолиран въпрос.

Той твърди, че има висок риск за PS5, които се използват вертикално за дълъг период от време, и не е ограничен само до един модел, като са засегнати както стандартното, така и само цифровото издание. Проблемът е, че уплътнението на PS5 между APU и неговия охладител понякога може да се движи или да се повреди.

Въпреки това, ако PS5 е разположен хоризонтално, течният метал ще остане плосък и по-голямата част от термичните му свойства ще се използват за подпомагане на охлаждането на конзолата. Ако „нещо“ лошо се случи с уплътнението, когато стои вертикално, има голям риск течният метал постепенно да падне надолу, като повлияе на способността за охлаждане и дори да достигне компоненти, които иначе не би трябвало.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.

 

Тагове: