Наскоро Apple актуализира своите политики и отвори вратите на App Store за емулатори, отбелязвайки значителна промяна в стратегията си. Сега, когато една от бариерите е премахната, създателят на популярния емулатор PPSSPP за Android Хенрик Ридгард заяви, че емулаторът PPSSPP може да дебютира в App Store по-късно тази година, но само ако Apple облекчи едно важно ограничение.

По-специално, според актуализираните правила за App Store Apple ще позволи на емулаторите на игри да имат място в App Store само ако предлагат вградени игри или ги предлагат за изтегляне в приложението. Създателят на PPSSPP Хенрик споменава в публикация в блога си, че ще пусне емулатора на PSP, ако Apple облекчи ограниченията и позволи на потребителите да избират своите файлове с игри.

Той написа: "Ако се окаже, че правилата вече позволяват емулатори с ISO/ROM pickers, PPSSPP ще се появи в App Store по-късно тази година. Ако не, няма да го направи!". Това просто означава, че сега Apple трябва да реши дали емулатори като PPSSPP могат да дебютират в App Store.

Някои неясноти по отношение на емулаторите в актуализираните насоки са основната причина създателят на PPSSPP Хенрик все още да се нуждае от помощта на Apple за пускането на неговия емулатор в App Store дори след облекчаване на ограниченията.

Тъй като Apple изисква от емулаторите да предлагат вградени игри или такива, които се изтеглят от приложенията, повечето емулатори може да не се появят в App Store. Това е така, защото разработчиците на емулатори не притежават правата върху заглавията на игрите. Така че вместо да предлагат вградени игри, емулаторите предоставят възможност за качване на файлове с игри, т.е. да се използва избор на файлове.

Ако Apple не облекчи ограничението за използване на избор на файлове, емулаторите може да не видят бял свят в App Store. Освен достъпа до файловия селектор няма яснота и дали Apple ще позволи на емулаторите да използват компилиране "точно навреме" (JIT). За щастие на PPSSPP феновете Хенрик потвърди, че неговият емулатор не изисква JIT за увеличаване на производителността на iPhone.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение