Напрежението между САЩ и Китай продължава да ескалира в последните месеци заради продължаващата търговска война между двете страни и поредната жертва на този конфликт ще се окажат конзолите и техните аксесоари. Търговското министерство на САЩ предложи нова тарифа от 25 процента за поредния набор от стоки, внасяни от Китай, сред които този път попадат гейм конзоли, контролери и други настолни игри като шах и табла.

На практика тарифите са от данъци и плащания от местните компании. За да балансират тези разходи, компаниите често вдигат цените на продуктите, засегнати от тарифи, и така прехвърлят разхода върху потребителите, които трябва да плащат повече за определени стоки. Гейм конзолите са само един от многото продукти, които ще бъдат засегнати от последната вълна тарифи; хиляди стоки, произведени в Китай, също ще понесат тежестта.

Виж още: Хакерите стават все по-нагли, а DDoS атаките - по-опасни

Това не е първият път, в който администрацията на Тръмп косвено донася проблеми за гейм индустрията. Вашингтон вече наложи 10 процента тарифи, които засегнаха някои видеокарти на Nvidia и AMD, произведени в Китай. Ако новата тарифа бъде въведена, тя може да накара производителите на конзоли да увеличат цените, за да покрият допълнителните си разходи. 

Новината идва точно в момент, когато гейм индустрията се готви за ново поколение конзоли. През последните седмици Sony започна да разкрива подробности за следващия PlayStation, а Microsoft навряно ще покаже новия Xbox на Е3 2019. Новото поколение конзоли и без това могат да струват доста, а цената им само ще скочи, ако новата тарифа наистина влезе в сила.