Оказва се, че не е задължително закупеният от вас SSD диск да отговаря на високите изисквания на Sony, за да го ползвате във вашата PlayStation 5 конзола. Експертите от специализираната рубрика Digital Foundry на Еurogamer си направиха експеримент в опит да открият най-евтиния възможен SSD диск, който ще работи без проблем с конзолата. Тази чест се пада на скромния Western Digital Black SN750 SE, който струва само 55 долара и притежава значително под изискваните от Sony параметри. Оказва се обаче, че дискът се представя на едно ниво с много по-скъпи SSD решения.

Ако инсталирате игра на него, производителността не е по-лоша от значително по-скъпи SSD дискове като водещия Western Digital SN850. Дори взискателната Ratchet & Clank: Rift Apart не отчита по-лошо представяне с този SSD, когато зарежда в реално време компонентите на своя свят. По-нататък експертите тестват заглавия като Control, Cyberpunk 2077 и Ghost of Tsushima. Всички те се представят еднакво, без значение дали ползвате WD SN750 SE за 55 долара, WD SN850 за 230 долара или вътрешния SSD диск на конзолата.

Истинската разлика в представянето идва при копирането на игри от вътрешния SSD диск на WD SN750 SE, което отнема десет пъти по-дълго време от копирането на същата игра на по-бърз SSD диск. Ако не копирате игри от и на SSD диска често, това може да бъде компромис, който да направите ако искате да изберете по-евтината опция.

Разбира се, логично е да предположим, че сегашните PS5 игри не са непременно оптимизирани за максималното представяне, което препоръчваните от Sony параметри дават. С други думи възможно е игрите днес да се представят добре на евтиния SSD диск, докато година или две по-късно да се проявяват съществени разлики.

Снимка: Sony

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца