Ако сте играли игри в края на 90-те и началото на новия век, името на компанията GameShark може да ви е добре познато. Нейният целеви пазар бяха геймърите, които искаха да мамят или най-малкото да получат нечестно предимство над сложните гейм механики. Сега тя се е насочила към съвременния еквивалент на кодовете за измама - контролер за игри с изкуствен интелект, който научава всяко ваше движение и се адаптира, за да ви помогне в трудни моменти.

Много може да се каже за това как изкуственият интелект променя ежедневието и за готовността му за масово разпространение, но GameShark вярва, че с премиерата си на CES 2024 предлага истинска находка в хардуера на индустрията за игри.

Контролерът AI Shark Controller използва сензори, за да регулира чувствителността на джойстиците, като същевременно следи използването на D-пада и лицевите бутони, за да увеличи чувствителността, когато е необходимо. Той дори може да предложи опции за пренастройване на бутоните, когато се е поучил от вашия стил на игра, за да улесни изпълнението на сложни комбинации, например в бойна игра. Въпреки това може да се твърди, че технологията в контролера AI Shark Controller може да се използва много по-добре като инструмент за достъпност. Вместо да се стремят да помагат на геймърите, които безсрамно търсят предимство пред противника си, защо не се опитат да помогнат на тези, които се затрудняват дори с основните аспекти на игрите с контролер?

Това би могло да означава комуникация с играта, за да се гарантира, че входовете са правилно синхронизирани, и регулиране на чувствителността, когато играчът се бори да контролира камерата. Би било интересно ИИ да се превърне в портал към по-интуитивно и приятно гейминг изживяване, но ветераните в игрите не се нуждаят непременно от това. Още по-лошото е, че в сегашния си вид инструментът изглежда готов за злоупотреба от страна на най-неприятните геймъри, които си поставят за цел да съсипват преживяванията на другите в онлайн игрите.

Може би това е прекомерна реакция към продукт, който все още дори не се е появил по рафтовете на магазините на дребно, но в един идеален свят технологията на контролера AI Shark Controller може да бъде открита от системите за борба с измамите и това може да подейства поне като възпиращ фактор в краткосрочен план.

Снимка: Unsplash/GameShark

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие