Sony и Epic Games вече похвалиха SSD диска на PS5 като изключително производителен хардуер, който е практически без еквивалент. Всъщност шефът на студиото Тим Суийни дори твърди, че SSD дискът на конзолата е по-добър от всеки SSD диск, който може да си купите за РС в момента.

Е, той очевидно не е прав и на пазара вече има SSD диск, който е значително по-бърз от този на PS5.  

Това е Liqid Element LQD4500 PCIe 4.0 x16 SSD. Този SSD диск е базира на няколко Phison PS5016-E16 контролера с PCIe 4.0 х4 интерфейс и къстъм фърмуер. В случай че се чудите, дискът може да осигури скорост до 24 GB/s. За сравнение SSD дискът на PS5 може да постигне до 9 GB/s. Така очевидно той не е най-бързият на планетата, независимо какво твърдят компаниите.

Разбира се, този SSD диск не е за обикновени потребители. Той е предназначен за корпоративни клиенти, а не за геймъри. Може би по-коректното изказване от страна на Тим Суийни щеше да бъде, че SSD дискът на конзолата е по-бърз от всеки SSD диск, който РС геймърите могат да си позволят в момента. Не казваме, че SSD дискът на конзолата няма да е истински звяр, а просто, че шефовете не трябва да хвалят прекалено своите продукти.

Виж още: ASUS ROG Phone III вдига летния градус през юли