Ръководителят на PlayStation Studios Хермен Хълст разкри, че на собствените игри на Sony за PlayStation вероятно ще отнеме поне една година, за да стартират на компютър, въпреки че игрите с онлайн услуги може да се появят по-рано.

Първоначално Sony потвърди, че проучва възможността за представяне на ексклузивните продукти за PlayStation за компютър през март 2020 г., като обяви, че Horizon: Zero Dawn ще бъде първото такова заглавие – въпреки че каза, че „пускането на едно AAA заглавие от първа страна за компютър не означава непременно, че всяка игра сега ще дойде за РС“, и че не е имал планове да следва примера на Xbox с издания за компютър с постоянна дата.

След успешното стартиране на компютърната версия на Horizon: Zero Dawn обаче броят на заглавията, които се присъединяват към платформата, продължава да расте. Days Gone, God of War и Marvel's Spider-Man Remastered вече направиха този скок, като за Spider-Man: Miles Morales, Uncharted: The Legacy Collection и Sackboy: A Big Adventure е потвърдено, че са на път.

Въпреки това постоянно нарастване на портовете няма индикации, че Sony възнамерява да промени първоначалната си позиция относно едновременните пускания на PC на своите заглавия за PlayStation и Хълст сега сподели малко повече информация за мисленето на компанията в това отношение.

Във видео интервю той обясни: „Беше наистина страхотно за екипите да видят, че техните прекрасни творения се пускат и на компютър... има повече играчи и това е наистина полезно. Мисля, че занапред ще има поне една година между изданията за PlayStation 5 и на PC вероятно с изключение на игри с услуга на живо“.

Последните, уточни той, са „малко по-различни по природа, защото искате да имате наистина силна общност, силна ангажираност веднага щом играта излезе. Така че може в случая с нашите предложения за онлайн игри да отидем към едновременна премиера за компютър и платформата PlayStation“.

По-рано тази година Sony заяви, че планира да пусне 10 игри с онлайн услуги във фискалната година, приключваща през март 2026 г. Въпреки че подробностите все още не са споделени, те вероятно ще включват новия франчайз на Bungie с кодово име Matter, мултиплейър игра на Naughty Dog, новото ексклузивно IP на Deviation Games за PlayStation, новото заглавие от притежаваното от Sony Haven Studios на Джейд Реймънд и предполагаемата мултиплейър игра във вселената на Horizon Zero Dawn.

Остава неясно колко от тях ще дойдат за компютри, но Sony заяви, че очаква компютърните и мобилни портове да съставляват почти половината от общите издания на игри за PlayStation до 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възраждането на Cyberpunk 2077 продължава с челно място сред топ игрите на Steam Deck