Сатя Надела пое поста изпълнителен директор на Microsoft на 4 февруари 2014 година. Тогава акциите на компанията се търгуваха срещу 36 долара. Точно четири години по-късно, или началото на тази година, цената им за първи път надхвърли 90 долара. Днес е 96 долара. Една от основните причини за това отлично развитие е пътят, по който пое Надела – с фокус върху облака, бизнеса и желание да ръководи по-отворена, по-актуална компания. Днес тази компания е оценена на 700 млрд. долара. Разбира се, това нямаше как да стане без прехода, който започна Стив Балмър. Да, звучи странно, че Балмър, който изниква най-често в спомените като шантавата потна фигура, която се смее на първия iPhone, е сред хората, отговорни за днешния успех, но без него надали щеше да има Azure или Office 365. Именно той направи големите инвестиции в облачните услуги, макар те наистина да се развиха при сериозното и много добре насочено управление на харизматичния Надела. Балмър не беше без грешки, като основното му провинение е в смартфон сегмента, където Microsoft изпусна всички влакове, както и в опита му да бори Google с Bing. Истината обаче е, че през последните почти две десетилетия Microsoft е една от най-интересните компании, която много умело открива своя път. И през последните четири години зад волана е именно Надела, който няма намерение да спира промяната.

Вчера започна Build 2018, конференцията за разработчици, от която обаче винаги научаваме много за плановете на Microsoft. И тази година не е по-различна. Докато търсих обявените промени и новости, нямаше как да не попадна на едно интересно интервю именно с Надела, дадено пред The Verge. Поводът е Build, но основната причина е бъдещето на най-големият продукт на Microsoft – Windows.

През март тази година стана ясно, че Тери Майърсън, ръководителят на операционната система напуска компанията, тъй като е време за трансформация, породена от все по-сериозната работа върху изкуствения интелект. Така Microsoft разделя екипа на Windows на две части – хората, които работят по ядрото на платформата, преминават под ръководството на Скот Гудри, отговорен до този момент за облачната платформа Azure. Останалите се обединяват с екипа зад платформата за изкуствен интелект на компанията под ръководството на Хари Шум. Така разработките в сферата на ИИ ще могат да бъдат прилагани към бъдещите продукти на Microsoft. Тогава Сатя Надела заяви, че „бъдещето на Windows е светло“, но беше един от най-големите и ясни знаци за вътрешните трансформации на софтуерния гигант. И еволюцията на Windows... или може би изместването на фокуса от операционната система, която даде началото на всичко, и по-всеобхватния размах?

„Все пак сме Windows компания“, коментира Надела пред The Verge и добавя, че операционната система няма да изчезне. Надела не се опитва да постави Windows навсякъде, а да направи така, че всичко да може да работи с Windows. Доказателството? На Build 2018 беше обявено партньорство с DJI, което ще позволи създаване на SDK (набор от инструменти за разработка на софтуер). Така дроновете на DJI ще могат да бъдат както управлявани от компютър с Windows 10, така и да прехвърлят директно данни към устройството. Потребителите ще могат да правят много повече с летящите машинки, като интегрират допълнителен хардуер. Двете компании ще бъдат партньори и на още едно ниво, като китайският лидер в света на дроновете ще използва облачната платформа на Microsoft – Azure, както и разработките в сферата на изкуствения интелект и анализа на снимки.

От сцената на Build 2018 беше направена и кратка демонстрация, която включваше всичко това – дронът на DJI се издигна и чрез новия SDK и възможностите на Azure и ИИ сканира група от тръби, за да открие повредената.

Компанията обаче мисли и за корпоративните клиенти, като за тях беше друга демонстрация – интегриране на Cortana в приложението Teams, което се явява силен конкурент на Slack. Умният асистент на Microsoft може да бъде поканен във всеки разговор в Teams, за да дава предложения, базирани на комуникацията – например да запише среща, да извади нужния документ и т.н. Докато сме на темата за изкуствен интелект и чат ботове, Сатя Надела обяви, че разработчиците вече с лекота могат да създават, изпробват и подобряват ботовете, които работят в Azure или вътрешните системи на компаниите. „Пускаме над сто нови функции и възможности за платформата за създаване на ботове, за да можете да продължите да ги изграждате и да правите още по-големи настройки и персонализации“, заяви Надела от сцената на Build 2018. От Techcrunch добавят, че всеки месец се използват над 30 000 ботове, базирани на платформата на Microsoft, като през тях минават над 30 млн. всеки ден. Чрез инструментите на компанията можете да създадете ботове за сайтове, Slack, Facebook Messenger, Kik, Telegram, Skype for Business и т.н.

Microsoft обаче не пропусна да покаже и развитието в още една интересна сфера – смесената реалност (AR). Когато компанията представи очилата HoloLens в началото на 2015 година всички бяхме изненади, но те бяха само част от амбицията на Microsoft да навлезе в тази сфера. Днес компанията продължава работата си в сегмента, а следващата крачка са нови инструменти за смесена реалност и програмата Microsoft Layout. Тя позволява на потребителите да правят дизайн и да визуализират истински пространства за HoloLens или за други очила за виртуална реалност. Най-общо това дава възможност на потребителите да направят например нов план на дадено помещение, след това да разполагат, местят и разглеждат предмети, за да видят как точно ще изглеждат те там. Ако са доволни от резултата, могат да отидат на истинското място и да поставят новият му облик чрез смесената или виртуална реалност. Приложението е полезно за вътрешни дизайнери, които могат да направят план на апартамента ви, а след това да дойдат и да ви покажат (относително) наяве как ще бъде изпълнен.

Вече знам какво си мислите – това не е нищо ново и сте много прави. Според Microsoft основната разлика е, че Layout е насочено към бизнеса, а потребителите директно ще се радват на новия си дизайн.


Microsoft представи и идеята си за една от най-важните, но често пренебрегвани стаи в офисите – конферентната зала. Идеята е, че чрез хардуер срещи могат да бъдат по-ползотворни и приятни. В това число влиза 360-градусова камера и микрофон, които засичат всеки в стаята, поздравяват го и дори превеждат в реално време точно какво казва говорещият в момента. За това трябва да благодарим на усилията на Microsoft с преводите в Skype. В тази стая на бъдещето влиза и изкуственият интелект, който ще следи комуникацията и ще реагира според ситуацията – ако някой например каже „ще се свържа с теб отново следващата седмица“, Teams ще запише това и ще изпрати уведомление, когато дойде този момент. Това ще сложи край на репликите „не помня“, „не си казал“ и „не сме се разбирали подобно нещо“. Кога обаче този хардуер ще е наличен за потребителите, все още няма яснота.

В сферата на гласовите асистенти на Build 2018 стана ясно, че Alexa и Cortana влизат в съюз. Представете си, че си говорите с Alexa, която обаче не е толкова добре интегрирана във функциите на Windows. За тази задача имате нужда от Cortana и смело изстрелвате „Alexa, отвори Cortana” и продължавате разговора с другия асистент. Тази връзка важи и при преход от Cortana към Alexa. Подобно обаче на хардуера от умната конферентна, тук също не знаем точно кога тази функционалност ще е достъпна за крайния потребител.

Всичко това обаче ни показва, че Microsoft не се мята сляпо в бъдеще, което не може да осигури, а развива сферите, в които знае, че е добра. Да, не е толкова впечатляващо, няма ги огромните обещания, които никога може и да не станат факт, но развитието е в много правилна и стабилна посока. Така не можем да не се върнем отново към Надела. „Трябва да се учим и да сме отворени към нови идеи. Всякакъв друг вид поведение е смъртоносен в този бизнес. Трябва да се изправиш срещу закостенялото мислене“, обяснява Надела в интервюто си за The Verge.

Той продължава, че компанията трябва да прави продукти за потребителя, за човека, а не за устройството. Причината е, че днес всеки използва повече от една платформа, повече от едно устройство и постоянно взаимодейства с други хора, които пък имат различна платформа. За това отговорът е мултиплатформена система, като например Microsoft 365.

В края на разговора Надела говори и за развитието на изкуствения интелект, който, както прочетохте в началото на текста, става все по-важен за компанията. „Технологичните компании имаме големи отговорности в тази сфера“, обяснява Надела. Според него има три важни аспекта, когато говорим за ИИ – поверителност, сигурност и въпросът „Какво би трябвало да могат да правят компютрите“, а не „Какво могат да правят компютрите“.

Какво ли ще видим на следващия Build? Може би наченките на Windows, който се различава от това, което винаги сме познавали? Трудно е да кажем, но Надела е убеден, че Windows няма да изчезне в развиващия се технологичен свят, а по-скоро ще се развива наравно с него, за да отговори на нуждите, за да може повече, да предлага повече. Точно каквото е и идеята му за цялата компания.

Тагове: