Ако CES 2013 премина под знака на тепърва появяващите се 4K телевизори, то CES 2014 бе събитието, на което видяхме тяхната еволюция, намаляването на цените им и заявката за революция на LG, свързана с новото поколение операционна система на компанията - WebOS. Редица компании представиха достъпни модели за масовата аудитория (като Sharp и Polaroid).

Но, разбира се, видяхме и много нови разработки, като уникалния огъващ се 85-инчов модел на Samsung и 55-инчовите 4K OLED панели на Panasonic, които за разлика от корейския си конкурент се огъват и в двете посоки. Големи изненади като че ли нямаше, освен ако изключим информацията, че Sharp и Samsung разработват 8K телевизори!

От друга страна главният изпълнителен директор на Sony, Каз Хираи, сподели, че не вярва, че 2014 ще бъде годината на 4K. Според него масовото навлизане на новия стандарт ще се случи след пет или седем години. А в това има много логика, защото все пак не е нужно само да имаме 4K телевизор, но трябва да има и подходящо съдържание за него. Нито телевизиите са готови за новия стандарт, нито филмовата индустрия. Така че засега като че ли това е територия само за богати технологични ентусиасти, които обичат винаги да са в крак с новите неща.


Ето и обзор на това, което видяхме на CES 2014 при телевизорите.

 

LG

 

s


От LG представиха гъвкавия 77-инчов 4K OLED телевизор, LG 77EC9800, който „е резултат от технологична интеграция, обхващаща всички аспекти на производството на подобен иновативен продукт – дизайн, екрани, гарантиране на качеството и т.н.“. Моделът има резолюция 3840 x 2160 пиксела, може да се справи с 4K видео с 60 кадъра в секунда (4K HEVC 60p), екипиран е с HDMI 2.0 и е съвместим с HDCP 2.2 (High-bandwidth Digital Content Protection). Естествено може да възпроизведе и 3D съдържание (LG ULTRA HD CINEMA 3D). И по всичко личи, че цената му е най-големият недостатък - $29 999 долара.

Друг впечатляващ модел от LG бе и страхотният 105-инчов 21:9 извит Ultra HD телевизор, който има вградена 7.2 многоканална озвучителна система, създадена съвместно с Harman/Kardon. Екранната резолюция е 5120 x 2160, или казано по друг начин - 11 милиона пиксела! “С резолюция 11 милиона пиксела 105-инчовият объл LCD панел е доказателство за лидерството ни на пазара за дисплеи от ново поколение, които предоставят на клиентите ни качество от световна класа”, каза Йонг-кий Хуанг, старши вицепрезидент и директор на поделението за телевизори на LG Display. За съжаление цена не е известна.

LG разшири и свята серия UB от 4K Ultra HD телевизори, включващи 65‘‘, 79‘‘, 84‘‘ и 98‘‘ модели, които са снабдени с Tru-Ultra HD Engine Pro чипове, ULTRA IPS екрани, 4K HEVC 60p, H.264, HEVC H.265 и LG ULTRA HD CINEMA 3D.

 

s


Но най-голям отзвук предизвика моделът с WebOS, който прави заявка за революция в софтуера на нашите умни телевизори. LG обещава, че WebOS ще бъде използвана в над 70 на сто от умните телевизори на компанията през 2014 година. В нея е наличен пълнофункционален магазин за приложения, в който присъстват Twitter, Netflix, Hulu Plus, Amazon Instant Video, Vudu, CinemaNow и MLB.tv. WebOS ще предложи и ново поколение тв уеб браузър. Но WebOS телевизорите ще се появят първо в Южна Корея, а по-късно ще бъдат пуснати и в САЩ и Европа.

 
 

Sony

 

d


На CES 2014 от Sony показаха своя нов 85-инчов 4К телевизор, който има уникално добро цветопредаване и най-тъмното черно, което сте виждали някога. Впечатляващият цветови диапазон е резултат от специалната Xtended Dynamic Range Pro технология, която използва компанията.
Компанията обяви богат набор от LED LCD модели, като Bravia W805B. А XBR X900B е първият 4K телевизор с новия дизайн и ще се предлага през тази пролет във варианти от 55, 65 и 75 инча. За да достави 4K съдържание на своите потребители, Sony е влязла в партньорство с Netflix, ESPN, YouTube и 500px.


Sony представи и новите си Sound Bar говорители и първия TV Base високоговорител. Двата нови модела Sound Bar говорители (HT-CT770 и HT-CT370) „потапят в един разтърсващ свят на многоканално аудио вълнение“, казват от Sony.

 


 

Panasonic

 

s


От Panasonic ясно доказаха, че не са случайна компания и тазгодишните 4K модели на японската марка са повече от страхотни. Компанията показа новата си AX800 серия – 4K LED LCD, която е част от категория, наречена Life+ Screen. Резолюцията на панела е 3840 x 2160 пиксела, а технологията Studio Master Color спомага за по-доброто пресъздаване на цветовата гама.


Дебют направиха и 65-инчовият TC-65AX800U и 58-инчовият TC-58AX800U. Интерфейсът Life+ Smart TV може да „заучава“ индивидуалните или семейните навици за гледане на телевизия. Чрез My Button (специален бутон на дистанционното) системата предоставя персонални предложния в специален канал, наречен My Stream. В Life+ Screen влизат и сериите AS680, AS650, AS640 и AS530. Всички те са с резолюция 1080p.


 

Sharp

 

d


Sharp представи своята нова линия от Aquos телевизори - Aquos 4K, Aquos Q и Aquos Quattron Plus, като последният според президента на Sharp за Америка, Джон Херингтън, ще "промени играта" в тв индустрията.

Новата Aquos 4K Ultra HD серия на Sharp идва в 60 и 70-инчови размери и разполага с резолюция 2160p, а цената, на която ще се продават, започва от $4999.99 и стига до $5999.99 щатски долара. Sharp пуска две линии в Q серията - UQ и SQ. В UQ се предлагат 60, 70 и 80-инчови размери на екраните и ще бъдат с цена между $2999.99 и $5999.99 долара. В SQ линията се предлагат 60 и 70-инчови модели на цена $2299.99 и $3099.99 долара. От Sharp обещаха, че ще пуснат всички нови телевизори в рамките на няколко седмици.

Aquos Quattron Plus има десет милиона повече субпиксели, отколкото днешните Full HD телевизори и е предвиден да бъде свързващото звено между 1080p и 4K. От Sharp заявиха и че Quattron Plus има вграден преобразувател, който прави всичко, което гледате, по-остро.

 

 
 

Samsung

 

d


Може би едно от най-впечатляващите неща на щанда на Samsung тази година бе 85-инчовият прототип, наречен „огъващ се телевизор”. Моделът е все още прототип и може да преминава от плосък към извит панел за няколко секунди.

Според представители на Samsung фокусът тази година е върху извитите екрани и „UHD бъдещето”. Извитите телевизори „предоставят много по-жива и дълбока картина, която наподобява 3D ефект, но без нужда от 3D очила. Извивката предоставя наистина впечатляващо изживяване за потребителите”.


На CES видяхме и 105-инчовия извит LCD телевизор (U9500) на Samsung със съотношение на картината 21:9 и резолюция 5120 x 2160 пиксела, чийто гръб е изработен от цяло парче дърво, което придава изключително стилно усещане.

Но освен този гигант Samsung предлага и по-малките 55, 65 и 78-инчови извити 4K LCD телевизори. Едно от последните неща, които обявиха от Samsung, е сериозното партньорство с Amazon, Netflix, Comcast и DirecTV за осигуряване на 4K видео стрийминг за потребителите на най-новите UHD телевизори. Компанията се надява, че това ще доведе до по-бързото приемане на 4K технологията през 2014 г. Все още няма обявени цени за нито един от представените продукти.


 

 

Polaroid

 

d


Нека си го кажем! Успешният 4K телевизор ще е евтиният 4K телевизор! А докато чакаме цените на топ моделите на традиционните производители на телевизори да паднат, то можем да се задоволим с 50-инчовия 4K модел на Polaroid (50GSR9000) на напълно поносимата цена $1000 долара. Разбира се, не очаквайте топ качество за тези пари, нито умен софтуер, като този на LG, но пък цената е определено апетитна.

Телевизорът на Polaroid поддържа новия HDMI 2.0 стандарт, има ULTRA HD резолюция 3840 x 2160 пиксела и е съвместим с Roku Streaming Stick.
Можем да бъдем сигурни, че в някои части на света телевизорът ще се харчи достатъчно добре на фона на „големите“ марки, чиито модели започват от $3000 и достигат до $30 000 долара.

Тагове: