Еволюция! Така най-точно може да се обобщи духът на тазгодишния CES. След, меко казано, турбулентната 2020 водещите високотехнологични компании в света очевидно са наясно, че не е време за резки движения.

Вижте още: 5G ще доминира на виртуалното изложение CES 2021 


Именно поради тази причина поредното (малко странно, понеже се провежда изцяло онлайн) издание на култовото мегаекспо за потребителска електроника беше белязано от, общо взето, предпазливи ходове напред, умереност и предвидимост.


Многократно чухме израза „новото нормално“ в презентациите на практически всички участници – от LG, Samsung и Sony до Intel, Nvidia и AMD. Дали наистина ще е такова и дали 2021 ще донесе така желаното от всички „успокояване на обстановката“ и връщане към по-спокоен ритъм на живот, тепърва предстои да видим.

Каквото и да се случи през следващите 12 месеца, обаче високотехнологичната индустрия твърди, че е готова за него – ето как накратко.

 

„Безналичен“ CES - да или не?

Една от най-неприятните странности на тазгодишния CES беше (за пореден път) по вина на глобалната пандемия, която, уви, все още е фактор с незаобиколимо влияние върху всички аспекти на живота ни в последно време.

Обикновено CES е едно от, така да се каже, „най-присъствените“ търговски изложения. На него не просто се анонсират, а се демонстрират най-новите продукти в сферата на потребителската електроника и представителите на пресата и посетителите имат възможност да се запознаят с качествата и характеристиките им лично, от първо лице.

В рамките на тазгодишното издание това обаче не беше възможно, понеже като всички подобни събития в последно време и CES се провеждаше безналично, т.е. като серия онлайн презентации.

Неприятен страничен ефект от една подобна форма на представяне е липсата на интерактивност и обратна връзка. Поради тази причина всички новоанонсирани продукти неизменно носеха със себе си усещане за това, което хай тек пресата обикновено нарича „хартиен анонс“ – т.е. обявен продукт, който обаче не е ясно дали и кога ще може да попадне на практика в ръцете на потребителите и в какви количества.

Изминалата 2020 беше доволно (дори прекалено доволно) богата на подобни анонси – като се започне от новите генерации РС хардуер (процесори и видеокарти най-вече) и се стигне до иначе супер масови продукти като конзолите от следващо поколение.

Експлозивното нарастване на търсенето (пак вследствие на пандемията и повсеместните локдауни) завари високотехнологичната индустрия, меко казано, неподготвена за „перфектната буря“ от специфични предизвикателства, които ѝ поднесе 2020.

За следващата 2021 всички водещи компании в бранша се кълнат, че са вече значително по-добре подготвени и Проблемът (с главно П) „дефицит на предлагането“ ще бъде решен.

 

Intel, уви, във все така догонваща позиция

При все това нямаше как да не направи впечатление, че дори сериозни тех лидери като Intel, AMD и Nvidia бяха нетипично предпазливи в анонсите си и много внимаваха да не прекалят с количеството нови продукти, които обещаваха за предстоящата година.
Intel например по традиция се съсредоточиха върху мобилните версии на новата си Rocket Lake линия процесори от следващо поколение. За съжаление и тук основната кодова фраза (макар и изречена между редовете) беше „еволюция“, и то във време, в което някогашният безспорен лидер в този сегмент отчаяно се нуждае от революция, и то поне от бестселър от ранга на Sandy Bridge.

Във флагманския десктоп сегмент например стана дума само за един нов процесор – Core i9-11900K, който, при все че идва с поддръжка на отдавна очаквани технологии като PCI gen, отново ще разчита на вече доста архаичната по модерните производствени стандарти 14-нанометрова технология. Доста странно е и решението на компанията той да предложи само 8 ядра с 16 треда, докато флагманът на предната, десета генерация беше 10-ядрен. При обещано повишение от 19% IPC (инструкции за такт) вероятно Intel вече срещат сериозни проблеми с контролирането на повишената работна температура на чиповете си от висок клас и това е наложило редуцирането на броя на физическите ядра.

 

Спокойна, но тежка презентация от AMD

AMD също бяха относително консервативни и обрани в презентацията си, макар че при тях това едва ли е фатално. Компанията има основания да се чувства относително комфортно като пазарен лидер (поне за момента) и вероятно това беше една от причините доктор Лиза Сю да наблегне по-скоро на вече постигнатото в презентацията си. Изключителното сериозната подкрепа на ключови партньори, като Microsoft, HP, Lenovo Lucasfilm, Mercedes AMG Petronas Формула 1 и дори на култовия Люис Хамилтън нямаше как да останат незабелязани обаче – деликатен, но изключително силен знак от стратегическа и чисто бизнес гледна точка за това, че на AMD се гледа като на сериозен, глобален играч от „тежка категория“.

Чисто продуктовите анонси бяха скромен брой – поне на фона на истинския водопад от нов AMD хардуер през есента и зимата на миналата година. Доктор Сю обяви новата линия мобилни версии на пожъналите сериозен успех Zen 3 чипове (генерация 5000). Те обещават уникална енергийна ефективност (от 15 до 45 вата), без да допускат компромиси с производителността, която ще е с до 23% по-висока спрямо мобилните Zen версии от предно поколение – поне що се отнася до флагмана Ryzen 9 5980HX.

Лаптопите, екипирани с подобен клас процесори, ще могат да осигурят от 17 до 21 часа живот на батерията в зависимост от сценария на използване, което е, меко казано, впечатляващ показател.

 

Nvidia – Ampere за всички

Един от ключовите конкуренти на AMD – Nvidia, също поставиха изключително сериозен акцент върху новото си мобилно поколение графични процесори.

Всъщност те бяха основният фокус на презентацията на Джеф Фишър – главния вицепрезидент на компанията. И макар че малко ни липсваше култовият Дженсен Хуан и неговото още по-култово кожено яке, презентацията беше доволно интересна – особено ако през 2021 смятате да избирате нов лаптоп.

Новината накратко е, че изключително успешната Ampere генерация графични чипове на Nvidia идва в мобилна версия, готова да осигури между 90 и 100 кадъра в секунда на популярни в лаптоп сегмента резолюции като 1080р и 1440р благодарение най-вече на уникалната DLSS технология за мащабиране на изображенията.

DLSS обаче не е единственият мобилен коз в ръкава на Nvidia. Фишър отдели доста внимание и на новостите в сегмента на Max-Q технологиите – специално разработени за лаптоп сегмента. Dynamic Boost 2.0 например ще позволи на подобри значително ефективността на използване на графичния процесор, като изчислява нужното количество енергия за максимална производителност буквално кадър по кадър. WhisperMode 2.0 пък ще осигури фино тунинговане на системата за активно охлаждане на всяка съвместима мобилна система така, че да имате върхова скорост, но не и прекалено високо ниво на шум. На финала Resizable BAR е принципно нов алгоритъм за динамично адресиране на видеопаметта, което ще позволи по-ефикасното ѝ управление, а оттам и едновременно подобрена производителност и ефективност.

На фона на всичко това едва ли е изненада, че от Nvidia се похвалиха, че над 70 различни нови модели лаптопи ще разчитат на мобилни GeForce RTX адаптери от 30-а серия.
Феновете на десктоп гейминга може би останаха малко разочаровани от CES презентацията на Nvidia обаче. За тях анонсите бяха сведени скромно до един – още по-достъпна версия на Ampere – GeForce RTX 3060, която по всичко личи, че е призвана да замести абсолютния бестселър GTX 1060. При официална цена от 329 долара/евро обаче голямата въпросителна (както с цялото Ampere поколение, разбира се) е дали и доколко Nvidia ще могат да осигурят достатъчно предлагане, за да задоволят огромното търсене в момента.

Ако и тук ситуацията е аналогична на това, което наблюдаваме на пазара от есента на 2020 досега, уви, ни очаква още един „хартиен“ анонс.

Иначе „на хартия“ GeForce RTX 3060 изглежда отлично – благодарение най-вече на уникалната DLSS технология тя ще може да осигури железни 60+ кадъра в секунда на все още най-масовата Full HD резолюция във всички модерни ААА игри – добра новина за всеки, търсещ подходяща ъпгрейд алтернатива на добрата си стара GTX 1060-ка на разумна цена.

 

„Новото нормално“?

Всъщност голямата новина от презентациите на AMD и Nvidia може да се търси по-скоро между редовете. По всичко личи, че през 2021 основното, което ще видим, ще са мощни, хладни и енергоефикасни преносими компютри, използващи комбинация от мобилни процесори на AMD и Nvidia графика – сериозен нов тренд на пазар, доминиран от години от комбинацията Intel/Nvidia.

Един от ключовите OEM производители в този сегмент – Asus, например вече обявиха, че новата им Zephyrus Duo 15 SE генерация ултрамощни геймърски лаптопи ще разчита ексклузивно на AMD и Nvidia чипове. Явно и през 2021 лошите новини за Intel няма да спрат – в крайна сметка мобилният сектор беше един от последните бастиони на компанията.

Още повече, ако се вярва на AMD, те скоро готвят и нов, още по-тежък удар срещу основния си конкурент – линията им Milan сървърни процесори от нова генерация, за които компанията твърди, че са с до 68% по-висока производителност от аналогичен Xeon.
Сега единственото, което остава, е да получим и задоволително решение на проблема с пазарните наличности. Ако технологичните гиганти успеят да се справят бързо и ефикасно с него, 2021 наистина може да се окаже годината на завръщане на нормалността.