Пак е това време от годината. E3 2018 е почти тук, обещавайки много нови игри, нови анонси и нов хардуер. Време на емоции, очаквания и неизбежните разочарования, когато не получите точно онази игра, която искате и чакате най-много. Е, няма как всички желания да бъдат изпълнени, но няма съмнение, че големите компании ще ни приготвят нещичко наистина интересно и този юни.

Но какво означава E3 2018 за Xbox и Microsoft на 10 юни?

Докато подразделението на Xbox не се справя особено добре, E3 е възможност за Microsoft да обърне внимание на медиите и критиките на феновете. Много от тях се чудят дали екипът на Xbox ще се опита да разсее твърденията, че компанията не инвестира в ексклузивни игри колкото може (или би трябвало) да го прави.

E3 2018 може да бъде малко странно за Microsoft, тъй като компанията промени стратегията си след заминаването на бившия шеф на Windows Тери Майерсън и издигането на Xbox отдела като равноправно място на масата на висшето ръководство. По-рано шефът на Xbox Фил Спенсър отговаряше на ръководителя на Windows и Devices Тери Майерсън, но от миналото лято Спенсър и подопечните му бяха повишени и вече отговарят директно на главния изпълнителен директор Сатя Надела. Може да не видим плодовете на тази реорганизация на E3 2018, просто е твърде рано. Очакваме обаче, че Microsoft ще очертае план, с който да се движи напред не само към следващото поколение конзоли на Xbox, но и към следващото поколение гейм технологии като цяло.

Конференцията на Microsoft на E3 2018 ще е с продължителност два часа, а тяхното представяне тази година ще се проведе в Microsoft Theatre вместо на обичайното място.

Не очаквайте огромно количество нови IP-та (заглавия) да се появят на тазгодишния E3. Microsoft все още не е склонна да обявява игри твърде рано, като спомените за прекратяването на Scalebound все още са относително свежи в съзнанието на основната ѝ аудитория. Надяваме се, че Microsoft ще разкрие малко повече от бъдещата си пътна карта и ще ни даде ъпдейти за съществуващите продукти. В рамките на Е3 ще видим и първото намаление на цената на Xbox One X.

Очаквайте да видите Forza Horizon 4, тъй като годишното развитие на поредицата продължава. Forza Horizon 3 е безспорно най-известният конзолен ексклузив на Xbox от това поколение, а Playground Games се очаква да пусне следващата си игра, следвайки двугодишния цикъл на поредицата. Има доста силен слух, че Playground Games също работи върху ново Fable заглавие за Microsoft, въпреки че може би е твърде рано да го видим на E3.

Много фенове ще се чудят дали ще има новости около Crackdown 3 на E3 и със сигурност изложението е голяма възможност за демонстрация на играта. Въпреки това чухме и слухове от няколко места, че Crackdown 3 може да се забави още повече, може би дори до 2019 г. Microsoft вероятно иска да ни представи отново играта, след като е получила повече актуализации след противоречивия прием от миналогодишното изложение. Надяваме се, че ще има актуализация за състоянието на проекта по един или друг начин. И не, Crackdown 3 не е прекратена, това би било прекалено.

Що се отнася до Gears of War, веригата Walmart по невнимание издаде един куп игри преди няколко седмици, едната от които беше Gears of War 5. Не очакваме това да се случи толкова рано, но има достоверни слухове, че се работи по някакъв вид странично заглавие от серията. Още по-любопитно е, че се тиражират сравнения с походови тактически игри като XCOM. Нямаме реални доказателства в подкрепа на това, но като нищо може и да се окаже истина.

Какво да кажем за Halo 6? Трудно е да се прогнозира дали ще видим Halo 6 тази година. Вероятно ще получим намек, че по Halo 6 се работи, но ще бъде доста мимолетен. Microsoft  може да задържи следващия голям анонс на Halo в тайна за тази година и да я разкрие по време на конференцията през 2019 г.

Microsoft ще има нов хардуер на E3 2018, но не очаквайте нови конзоли. Чухме, че компанията вече работи върху някакъв хардуер за Xbox стрийминг, а с облачния стрийминг на хоризонта тази технология днес може да има повече смисъл в сравнение с преди. Очаквайте контролера Xbox Elite V2, който ще дебютира заедно с отличния контролер на Xbox Adaptive за хора с по-специални нужди.

PlayStation 4: и в залеза има много мощ

Брифингът на E3 е годишната възможност на Sony да обяви големи новини за PlayStation, да покаже предстоящи игри и - най-общо казано - да се обърне директно към най-лоялните си фенове.

Какво представлява Death Stranding? Това е чудесен въпрос. Въпреки че сме виждали няколко трейлъра за играта, нямаме представа какво точно представлява тя. Ето какво знаем със сигурност:

- Играта се прави от създателя на серията Metal Gear Хидео Коджима, легендарна личност в бизнеса с видеоигри.

- В нея участва Норман Рийдъс, известен от The Walking Dead. Той е главният герой, Мадс Микелсен, датският актьор, известен като лошия в "Казино Роял", изглежда е антагонистът.

- Играта е сътрудничество между Хидео Коджима и известния филмов режисьор Гийермо дел Торо.

- Финансирана е от Sony, което означава, че идва само за PlayStation 4.

Дали това е игра от първо лице или трето лице? Игра за оцеляване или екшън? Отворен свят или линеен? Всички тези неща все още са мистерия.

Студиото Sucker Punch, което създаде хитовата PlayStation поредица inFamous, работи върху нещо съвсем ново: игра за самурай, развиваща се във феодална Япония и наречена Ghost of Tsushima. Всичко, което знаем за играта, е, че това е приказка за отмъщение. Ако миналите игри на Sucker Punch са индикация, Ghost of Tsushima вероятно ще бъде екшън от трето лице със силен акцент върху историята. Е3 2018 е перфектното място да научим повече за нея, включително и дата на излизане.

На фона на треската за супергерои новата Spider-Man игра предизвиква доста голям интерес.

"Нашата игра Spider-Man разказва историята на 23-годишния Питър Паркър, който се е превърнал в Човека паяк", казва творческият директор на играта Брайън Интихар. "Макар вече да е по-опитен, световете на Питър и Spider-Man продължават да се сблъскват, докато той се опитва да ги балансира."

Новата Spider-Man игра се отличава с масивен виртуален Ню Йорк, в който можете да се придвижвате както хоризонтално, така и вертикално. Прави се от Insomniac Games, хората зад класики като Ratchet & Clank, така че идва с опита на много успешни проекти. Доколкото знаем досега, Spider-man е големият PlayStation 4 ексклузив за втората част на годината, който е от изключителна важност за празничния сезон тази година. Играта пристига на 7 септември.

Въпреки че очакваме Sony да се фокусира най-вече върху собствените си игри, а не да планира куп нови анонси, лидерът на Sony Interactive Entertainment America Шон Лайдън вече обеща новини от външни студиа и издатели.

"Ще имаме звездни съобщения от издатели и независими разработчици", пише Лайдън в блога си. Като се има предвид партньорството между PlayStation 4 на Sony и серията Call of Duty на Actision, сигурно е да приемем, че тазгодишното CoD игра ще заема поне част от брифинга на Sony. Fallout 76 е водещото заглавие на Bethesda за годината и се очаква да бъде нов прочит на поредицата. Надяваме се Е3 да донесе по-ясни подробности за проекта.

А какви игри на Nintendo е най-вероятно да видим?

Super Smash Bros. в момента е единствената потвърдена игра, която ще видим от Nintendo, но има много други, които са много вероятни.

Yoshi бе обявена още на миналогодишното издание E3 и оттогава не сме чували нищо за нея. Много е вероятно, че ще я видим в някаква форма на тазгодишното E3, и няма да се изненадаме, ако получи премиерна дата за 2018 г.

Дългоочакваната Metroid Prime 4 също бе разкрита на миналогодишния E3 и оттогава научихме, че Bandai Namco е начело на проекта. Вероятно е твърде рано за това да се направи премиера през 2018 г., но ще бъдем благодарни дори за малко кадри - 30 секунди геймплей стигат, наистина.

Fire Emblem отново беше обявена за Switch на миналогодишното Е3, а оттогава информацията е безкрайно малко. Надяваме се да получим пълното заглавие, кадри от геймплей и дата на пускане още през 2018 г. Всичко друго ще е компромис.

Безопасно е да кажем, че Pokémon е най-очакваната игра на Switch в този списък. Следващата част от поредицата Pokémon определено ще дойде за Switch в някакъв момент между "2018 г. или по-късно". Вече чухме анонса на Pokémon Quest и Pokémon: Let’s Go., но нищо от това не е свързано с "основната" Pokémon игра, разкрита на E3 миналата година. Не сме чували нищо за тази игра от 2017 г., така че най-вероятно най-накрая ще получим някои подробности на E3 следващата седмица. Тази година Pokémon за Switch има потенциала да бъде черешката на Е3 тортата за Nintendo.

Star Fox Grand Prix очевидно се разработва в Retro Studios - екипа, отговарящ за Donkey Kong Country Returns, продължението ѝ и трите Metroid Prime игри. Това е малко непозната територия за тях и дори няма да попитаме защо не е F-Zero вместо това, но все пак все пак звучи интересно.

Да, знаем, че почти всички с нетърпение се молят Epic най-накрая да обяви Fortnite за Switch и всеки да спре да играе други игри, за да се съсредоточи единствено върху това. Fortnite за Switch не е особено необичаен слух. Тя вече е достъпна на всички съществуващи платформи от това поколение - включително и мобилни, - така че порт за Switch е въпрос на време. Какво по-добро време да го обявят от E3?

За The Legend of Zelda: Skyward Sword HD се появиха слухове преди известно време и има някакъв смисъл за повторна премиера на Switch. Nintendo вече пусна Twilight Princess и Wind Waker като HD заглавия за Wii U, а Joy-Cons могат да се ползват като вид заместник на моушън контрола с Wiimote. Те не са толкова функционални, колкото Wii Remote Plus, затова не сме сигурни колко добре това ще стане на практика.

Има силни слухове за DOOM 2 на E3 2018 и се надяваме, че ще бъде пълно мултиплатформено издание без компромиси. Първата DOOM направи невъзможното, за да се побере на Switch, така че защо да не може да бъде и продължението?

За съжаление слухът за Call of Duty: Black Ops 4 току-що бе отхвърлен от самата Activision. Все пак това не означава, че няма да видим Call of Duty в някаква форма на Switch тази година. Може би Modern Warfare или слуховете за Modern Warfare 2 Remastered вместо това?

Още от Play