Ако попаднете на уебсайт или видеоклип в YouTube, в който Илон Мъск или основателят на Twitter Джак Дорси „промотират“ схема за криптовалута, в която ще удвоите инвестицията си за един ден – знайте, че това е измама, че двамата технологични предприемачи/известни личности не популяризират такива схеми и ако изпратите някоя от вашите криптовалути в рекламираните портфейли, никога повече няма да ги видите.

Експертите по киберсигурност от McAfee разкриха простичка, но иначе комплексна схема, която досега е събрала повече от 1.3 милиона долара в различни криптовалути. Схемата не използва зловреден софтуер, а по-скоро пленява в мрежа лековерни инвеститори в криптовалута.

Цялата операция е проста и включва популяризиране на схемата чрез редактирана версия на стара дискусия на живо за криптовалута с Илон Мъск, Джак Дорси и Кати Ууд на конференцията The ₿ Word на Ark Invest.

На жертвите се обещава удвояване на инвестицията, ако изпратят своите криптовалути на конкретни адреси. McAfee е намерил повече от 26 уебсайта, популяризиращи измамата, като допълнително казва, че броят вероятно е по-голям. Изглежда, че уебсайтовете показват списък с адреси, участващи в схемата, както и изпратените  и получените средства, за да се добави достоверност към цялата работа. Изследователите обаче са открили, че измамниците всъщност са използвали JavaScript код, за да генерират списък с произволни портфейли за криптовалута и платени суми.

Измамниците злоупотребяват и с YouTube, за да популяризират измамата. В своето разследване BleepingComputer е открил девет канала, някои с до един милион абонати. Цифрите обаче изглеждат фалшиви, тъй като тези видеоклипове нямат друго съдържание освен видеото, популяризиращо измамата.

Със самоличността на Илон Мъск и Джак Дорси често се злоупотребява с цел популяризиране на различни измами с криптовалути най-вече заради това, че Tesla в един момент приемаше биткойни за плащане, а Дорси е известен с яростната си подкрепа на технологията.

Въпреки това те никога не са участвали в никакви кампании, крипто схеми или нещо подобно и най-вероятно никога няма да го направят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Глобиха солено Nvidia, защото крие колко геймърски карти са продадени за крипто добив