Канадската синт-поп изпълнителка Grimes твърди, че творците, ползващи изкуствен интелект, могат да използват гласа ѝ, без да се притесняват за авторските права и тяхното прилагане. "Ще разделя 50% от авторските възнаграждения за всяка успешна песен, генерирана от изкуствен интелект, която използва гласа ми. Същата сделка, каквато бих сключила с всеки изпълнител, с когото си сътруднича", написа тя в Twitter в неделя. "Чувствайте се свободни да използвате гласа ми без санкции. Нямам звукозаписна компания и правни обвързаности."

Декларацията на изпълнителката идва след премахването от стрийминг платформите на песен, генерирана от изкуствен интелект и използваща симулирани гласове на Drake и The Weeknd. Universal Music Group (UMG), която представлява и двамата изпълнители, призова за чистката, след като Heart on My Sleeve събра над 15 милиона слушания в TikTok и 600 000 в Spotify. UMG твърди, че публикуването на песен, обучена на гласовете на нейните изпълнители, е "нарушение на нашите споразумения и на закона за авторското право".

Grimes подхожда значително по-открито, като добавя, че няма лейбъл или правни обвързаности. "Смятам, че е готино да се слееш с машина, и ми харесва идеята за отворен източник на цялото изкуство и убиване на авторското право", добави тя.

Това не е първият път, в който Grimes се изказва за изкуствения интелект. Изпълнителката си сътрудничи със стартъпа за музикално настроение Endel, за да пусне през 2020 г. приложение за приспивни песни, генерирано от ИИ. Тя се е вдъхновила да създаде "по-добра ситуация за спане на бебето" за сина си X Æ A-XII. Освен това през 2019 г. тя прогнозира, че генеративният ИИ може да означава "края на изкуството, поне на човешкото изкуство", продължавайки с думите: "Когато действително има AGI (изкуствен общ интелект), те ще бъдат много по-добри в създаването на изкуство от нас... когато AI може напълно да овладее науката и изкуството, което може да се случи през следващите 10 години, вероятно по-скоро през 20 или 30 години".

В допълнение към музиката, генеративният ИИ вече разтърси многобройни индустрии, включително визуалното изкуство, писането, онлайн медиите и озвучаването. След внезапната си поява - и бързото си усъвършенстване - в рамките на последната година, създаването на съдържание с изкуствен интелект предизвика множество правни, етични и авторски пожари. За съжаление те вероятно ще се задълбочат, преди обществото и законите за авторското право да постигнат някакъв консенсус. През март Службата за авторско право на САЩ заяви, че изкуството чрез ИИ, включително музиката, произтичащо от текстова подкана, не може да бъде защитено с авторско право. Но въпросът е далеч от разрешен, тъй като оставя отворена вратата за предоставяне на защита на авторските права върху произведения с елементи, генерирани от изкуствен интелект.

В предложението на Grimes за разделяне на авторските възнаграждения се казва, че то ще се прилага за всяка "успешна" песен с изкуствен интелект, в която се използва нейният глас, което оставя известно объркване относно това къде е тази граница. Така или иначе, тя звучи готова да подкрепи предложението с инструменти, които изпълнителите могат да използват, като обеща: "Създаваме програма, която би трябвало да симулира добре гласа ми, но бихме могли също така да качим семпли, за да могат хората да обучат свои собствени".

Снимка: Unsplash

Виж още: Бившата половинка на Илон Мъск използва мозъчен интерфейс от негов конкурент