Преди няколко месеца NASA загатна за следващото поколение скафандри, които астронавтите ще използват, когато посетят Луната през 2024 г. като част от концепцията на Агенцията да установи постоянно човешко присъствие на лунната повърхност. Extravehicular Mobility Unit е първото значително подобрение на космическия скафандър на NASA за последните 40 години, като целта му е да улесни маневрите на астронавтите в открития Космос. С него те ще могат да бъдат по-гъвкави, да изпробват различни компоненти и да изкарват месеци без нужда от поправка.

Най-голямото подобрение обаче не е видимо с просто око. Това е изкуствен интелект, който превръща скафандъра от тромав костюм в персонален космически кораб. Системата управлява захранването на скафандъра, комуникациите и кислорода, както и регулира температурата. За пръв път изобщо някой от компонентите в тази животоподдържаща система ще бъдат проектирани също от AI.

„Системата трябва да бъде безопасна, но трябва да бъде и достатъчно лека, за да се впише в ограниченията за тегло на лунохода, както и достатъчно стабилна, за да издържи вибрациите и налягането при изстрелването на ракетата“, казва Джеси Крафт, старши инженер в подизпълнителя Jacobs.   

Събирането на повече модули в по-малко пространство с намалено тегло е сложен проблем на оптимизацията, с който космическите инженери се сблъскват доста често. Но тъй като NASA иска да осъществи кацане на Луната до 2024 г., инженерите не могат да си позволят да губят седмици в дебати за идеалната форма на всеки компонент. Вместо това новата AI система за дизайн може да предлага светкавично нови дизайни на компонентите на база на предварително зададени изисквания за габарити и условия.  

Виж още: Илон Мъск ще прибере 700 милиона долара от Tesla въпреки изцепките си

 

Тагове: