Въпреки че орбитата й е на повече от 300 000 км от Земята, Луната периодично приема изненадващи гости от земната атмосфера. Ново проучване показва, че кислород от Земята може да пътува чак до Луната, където прониква в лунната повърхност.

Този процес най-вероятно протича от поне 2.4 милиарда години, или с други думи, откакто кислородът се е зародил на нашата планета. Това означава, че лунната повърхност може да съдържа уловени частици от древната земна атмосфера. Обмяната на кислород изглежда се случва само в рамките на няколко дни от 27-дневната орбита на Луната. През по-голямата част от времето Луната е постоянно под обстрел от слънчев вятър – движещи се с голяма скорост потоци от частици, идващи от Слънцето. Но за 5 дни от всяка лунна орбита Луната преминава достатъчно близо до нашата планета и това позволява кислородните частици от земята да пропътуват до лунната повърхност.

Това означава, че Луната – мъртва скала, която не може да поддържа живот – буквално е обсипвана с вторични продукти от живота на Земята. Всъщност почти всички източници на кислород в нашата атмосфера са биологични, защото той е създаден от растенията при фотосинтезата им.

“Такива кислородни частици с биологичен произход редовно замърсяват лунната повърхност”, казва астрофизикът Кентаро Терада от Университета на Осака, цитиран от The Verge.   

Виж още: Превърнаха водород в метал - чака ли ни нова революция в технологията?

Тагове: