Изследователският екип на университета в Кеймбридж е успял да обучи робот да гледа видеоклипове за готвене, да се учи от тях и след това да пресъздава ястия. "Искахме да проверим дали можем да обучим робот готвач да се учи по същия постепенен начин, по който могат да се учат хората - като идентифицира съставките и как те се съчетават в ястието", казва Гжегож Сохацки от инженерния факултет на Кеймбридж, водещ автор на изследването.

За да проверят това, учените създават осем прости рецепти за салати и записват видеоклипове, на които се вижда как ги приготвят. След това обучават робота с помощта на публично достъпна невронна мрежа, която е предварително програмирана да разпознава различни обекти, включително плодовете и зеленчуците, използвани в салатите.

Роботът готвач анализира всеки кадър от видеото, като използва методи за компютърно зрение. Той успя да идентифицира не само отделни обекти, като ножове и съставки, но и действията на човека демонстратор. Рецептите и видеоклиповете бяха преобразувани във вектори и чрез математически съпоставки роботът разпозна сходствата между демонстрацията и вектора. В резултат на това той успява да определи коя от рецептите се приготвя. Механичният готвач гледал общо 16 видеоклипа и успявал да определи правилната рецепта в 93% от случаите. Освен това той успял да разпознае вариации в рецептата и демонстрацията на нова, девета салата, която добавил в своята готварска книга и след това пресъздал.

Засега успехът на робота изисква рецепти, които не са сложни, докато бързите видеоклипове с храна в социалните мрежи просто биха били твърде трудни за проследяване. "Но тъй като тези роботи готвачи стават все по-добри и по-бързи в идентифицирането на съставките във видеоклиповете с храна, те може да са в състояние да използват сайтове като YouTube, за да научат цяла гама от рецепти", казва Сохацки.

Изследователският екип отбелязва, че капацитетът на роботите готвачи все още е ограничен, като трябва да се преодолеят много пречки. Но те са успели да покажат, че роботът може постепенно да се научи да готви от човешка демонстрация на видео - което позволява по-лесно и по-евтино внедряване на роботизирани готвачи.

Снимка: Unsplash/University of Cambridge

Виж още: Швеция направи първата постоянна пътна настилка за зареждане на е-коли в движение