Повече от четири месеца след изстрелването си космическият кораб със слънчеви платна успешно разпери криле над нашата планета.

Усъвършенстваната композитна система за слънчеви платна (ACS3) на НАСА се отправи на пътешествие на 24 април с кораба Electron на Rocket Lab, а в края на август НАСА сподели в съобщение, че операторите на мисията са проверили дали технологията е достигнала пълно разгръщане. В четвъртък, 29 август, екипът получи данни, показващи, че тестът на системата за изтегляне на платното е бил успешен.

Точно както вятърът направлява платноходката по водата, така и за направляването на слънчевите платна в Космоса е необходимо само малко количество слънчева светлина. Въпреки че фотоните нямат маса, те могат да наложат инерция, когато се ударят в обект - именно от това се възползва слънчевото платно. За наше щастие космическият апарат, който разгръща платното, съдържа четири камери, които могат да заснемат панорамен изглед както на отразяващото платно, така и на придружаващите го композитни стрели. Очаква се първите изображения с висока резолюция да бъдат достъпни в сряда, 4 септември.

През следващите няколко седмици космическият апарат ще бъде подложен на изпитание, докато екипът наблюдава способността на платното да маневрира в Космоса. Чрез коригиране на орбитата изследователите ще могат да научат повече за това как да проектират и управляват бъдещи мисии, оборудвани със соларни платна.

„Данните от полета, получени по време на демонстрацията, ще бъдат използвани за проектиране на бъдещи по-мащабни композитни системи за слънчеви платна за сателити за ранно предупреждение за космическо време, разузнавателни мисии за астероиди и други малки тела, както и мисии за наблюдение на полярните области на Слънцето“, сподели Rocket Lab в предишно описание на мисията.

Местоположението на космическия кораб в орбитата му е приблизително два пъти по-високо от височината на Международната космическа станция. Ако гледате платното отгоре, то би изглеждало като квадрат с размери почти наполовина на тенис корт - около 80 квадратни метра.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Петилетката за четири: Китай достигна предвидената за 2030 г. цел за чиста енергия