Коронавирус пандемията и последвалата глобална карантина доведе до значителна редукция на вредните емисии, но в една област консумацията на електричество скочи значително: интернет трафика. Неща като онлайн гейминг, видео стрийминг и учебните и бизнес конференции доведоха до рекордно потребление на ток.

Ново проучване твърди, че 6 часа стриймване на видео съдържание е еквивалент на това да изгорите 1 литър петрол, което се дължи на емисиите от електричеството, използвано за захранване на дата центровете, които доставят съдържанието.   

Всъщност смята се, че консумацията на енергия от глобалния ИТ сектор от тази пролет се равнява на същия въглероден отпечатък, който имаха емисиите от горивата на самолетите преди ограничаването на полетите.

В същото време дата центровете консумират все повече енергия, като само за периода 2014-2017 г. нейната консумация на територията на ЕС е скочила с 25 процента. Очаква се към 2030 г. дата центровете по света да консумират до 13 процента от електричеството на планетата и да излъчват 6 процента от глобалните СО2 емисии.  

На фона на тези мрачни прогнози големи надежди се възлагат на т.нар. топологични изолатори, които провеждат електричество само по краищата си и само в една посока, при това без загуба на енергия заради съпротивление. Това откритие, което бе удостоено с Нобелова награда за физика през 2016 г., е първата крачка към разработката на икономични заместители за конвенционалната електротехника, базирана на силиций.


Снимка: shutterstock

Виж още: Това е производителят, продал най-много 5G телефони от началото на годината

Тагове:
Още от Play