Телекомът A1 (ребрандираният тази година "Мтел") стартира своята нова гейминг лига. Началото беше дадено в събота на Aniventure Comicon, ежегодното събитие, посветено на гейминг, анимационна и филмова култура.

А1 Gaming League, по думите на телекома, е първата по рода си лига за електронни спортове в България. Тя ще предостави пълен календар със събития в рамките на цяла една година. Битките започват онлайн през октомври 2018 г. и ще протекат в рамките на два сезона с голям финал през септември следващата година. Общият награден фонд ще е над 50 хил. лева.

Форматът

Първият сезон ще се проведе от октомври 2018 г. до март 2019 г., когато най-добрите играчи и отбори ще премерят сили на офлайн финалите на A1 Gaming League Season 1. Вторият сезон ще започне април 2019 г., като развръзката му ще бъде на финалите през юли следващата година, които ще се проведат на живо.

Заключителната част на A1 Gaming League ще се проведе под формата на гранд финал в рамките на следващия Aniventure Comic Con на 14 и 15 септември 2019 г. Там ще бъдат наградени първите шампиони на България – най-добрите от Сезон 1 и Сезон 2.

Игрите, с които ще започне A1 Gaming League, са Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, FIFA19, Clash Royale и Hearthstone.

Нови завоевания

Още преди ребрандирането си от "Мтел" на А1 България телекомът започна активно да развива дейност извън традиционния си комуникационен бизнес. Компанията стартира през 2017 г. собствени спортни канали, а от тази година продължава с мащабните усилия за навлизане в нови сектори. Първо А1 пусна собствени брандирани смартфони А1 Smart N9, както и дигитален портфейл заедно с кредитна карта. А от август тръгна и музикалната платформа за стрийминг на музика A1 Xplore Music. Навлизането в гейминга на оператора, при това с хоризонт от поне една година, може само да радва родната сцена за електронни спортове.