Един от най-редките предмети, свързани със Star Wars франчайза, в момента се продава на търг в Ebay. Става дума за прототип на Boba Fett фигурка, която има механизъм за изстрелване на ракета. Естествено, тя върви със съответните документи за автентичност. Притежателят ѝ е анонимен, но се знае, че се намира в Дубай. Макар цената от 225 000 щатски долара да е рекордна, поне доставката е безплатна.

Както казва и самият продавач, стойността на подобни колекционерски предмети постоянно расте. Миналата година подобна фигурка се продаде за $113 000, а няколко месеца след нея още една донесе на собственика си $186 000. Тенденцията показва, че и в този случай би трябвало да се намери купувач, макар до момента да няма оферти.

Обявата може да видите ТУК.

А защо тази фигурка е толкова скъпа? Boba Fett за първи път се появява в Star Wars Christmas Special продукцията. Съответно бива създадена и играчка по образа с работеща изстрелвачка за ракети на гърба му. Проблемът е, че малката ракета бива определена за опасна, понеже децата биха могли да се задавят с нея, ако решат да я пробват на вкус. Финалната версия на играчката е със залепена за гърба ракета. Точно това прави тези прототипи от завода толкова редки – при тях механизмът за изстрелване е напълно функциониращ. Това е и причината те да не са боядисани, просто никога не са достигнали до този фабричен процес.

*Снимка: shutterstock

Вижте още: Марк Хамил разкри, че тайно е участвал в почти всички Star Wars продукции