Amazon сключи многогодишна сделка за ексклузивни права за стрийминг в Prime Video за екшън филми на Universal. Това е първият път, когато Amazon сключва такова споразумение с голямо американско студио. Сделката започва с филмите на Universal за 2022 година.

Тук обаче нещата може да станат малко объркващи.

Сделката е за 18-месечния период след кинопремиерата на даден филм. По-рано тази седмица Universal и нейната стрийминг платформа NBCUniversal Peacock постигнаха подобно споразумение за първите четири и последните четири месеца на прозореца.

В рамките на четири месеца след датата на излизане по кината екшън филмите на Universal ще започнат да се излъчват в Peacock. Четири месеца след това те ще се преместят в Prime Video за 10 месеца, след което филмите ще се върнат в Peacock поне още четири месеца. Правата за стрийминг могат наистина да станат доста сложни.

Сделката обхваща блокбъстъри като Jurassic World: Dominion, следващия филм на ужасите на режисьора Джордан Пийл и Halloween Ends. Филмите от Focus Features и Blumhouse също са част от пакта.

Понастоящем Netflix излъчва анимационни филми на Universal от Illumination и DreamWorks. От следващата година нататък Netflix все още може да предава анимираните версии на студиото за 10-те месеца на прозореца, когато не са в Peacock. Във всеки случай тези филми ще се появят в Prime Video по-късно.

Междувременно услугата за безплатен стрийминг на Amazon IMDb TV ще притежава изключителни права за стрийминг за филми за 2020 и 2021 г. от Universal. Сделката обхваща The Invisible Man и настоящия шампион на боксофиса F9, заедно с някои по-стари анимационни филми като Despicable Me 2, How to Train Your Dragon 2 и Shrek 2.

Сделката за Prime Video следва голямо споразумение между Netflix и Sony Pictures. От 2022 г. Netflix ще има изключителни права върху кино версиите на Sony за 18-месечен прозорец. Така филми като Uncharted, продължението на Spider-Man: Into the Spider-Verse и Morbius ще излязат в Netflix.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

Още от Play