Докато експериментира с генератор на изображения с изкуствен интелект, азиатка от MIT открива, че начинът на бота да професионализира снимката на главата ѝ е да я направи... бяла.

В интервю за Business Insider 24-годишната Рона Уанг казва, че е накарала редактора на изображения с изкуствен интелект Playground да направи снимката ѝ по-професионална, но вместо това той е изсветлил кожата ѝ и е променил расата ѝ.

Не е изненадващо, че публикацията стана противоречива, като предизвика бърз отговор от главния изпълнителен директор на Playground AI Сухаил Доши, а скоро след това и интервю за Boston Globe относно случката.

"Ако хвърля зарове само веднъж и получа числото 1, означава ли това, че винаги ще получавам числото 1?", се пошегува Доши. "Трябва ли въз основа на едно наблюдение да заключа, че зарчето е пристрастно към числото 1 и е обучено да бъде предразположено към хвърляне на 1?"

Въпреки че Уанг използва генератори на изображения с изкуствен интелект от известно време - коментарът ѝ за това дори беше публикуван в блога за прием на MIT само няколко седмици преди случката, този път той изглеждаше много по-личен.

"Чувствах се гадно. Това нещо смята, че трябва да стана бяла, за да изглеждам по-професионално?", казва тя пред Globe и добави, че се надява "хората, които създават софтуера, да са наясно с тези предразсъдъци и да мислят за начини да ги смекчат".

В това първоначално интервю Уанг каза, че не иска "да прави прибързани заключения, че този изкуствен интелект трябва да е расистки", но в последните ѝ коментари за Insider изглежда, че възгледите ѝ може да са се променили.

"Расовите пристрастия са повтарящ се проблем в инструментите на ИИ", каза тя. "Все още не съм получила никакви използваеми резултати от генераторите или редакторите на снимки с ИИ, така че засега ще трябва да мина без нова снимка в профила си в LinkedIn!"

Макар че тя далеч не е единствената, която генераторът на изображения е направил бяла или която е получила неочакван резултат като цяло, този светкавичен спор е още един пример за огромни грешки на изкуствения интелект - дори когато компаниите бързат да заменят човешките работници с този много несъвършен и неточен софтуер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Европейският парламент приема Chips Act независимо от потенциалните конфликти