Броени днес след като Федералната търговска комисия на САЩ обяви, че започва разследване срещу хазартните практики за монетизацията във видео игрите, гейм индустрията заема своята позиция за отговор. Международната асоциация на гейм разработчиците (IGDA) официално призова гейм студията по света да започнат да саморегулират хазартните практики с loot box-ове, докато все още могат.

Изпълнителният директор на IGDE, Жен МакЛийн заяви, че “това [разследването на Федералната комисия] трябва да събуди индустрията за разработване на видео игри, трябва да преразгледаме как използваме loot box-ове, особено ако те са в игри за деца”.

Изненадващо е гейм асоциация да заеме подобна позиция. Само преди няколко месеца Entertainment Software Association заяви, че loot-box-овете не са хазарт, тъй като те нямат стойност в реалния свят и играчите винаги получават някакви награди от тях. IGDA изглежда е наясно, че проблемът ще става все по-сериозен, колкото повече индустрията отрича приликите на “кутийките” с хазарта.

IGDA предлага няколко неща, за да може гейм индустрията да се саморегулира и да предпази младите играчи от потенциални хазартни практики. В основата си съветите са създадени с цел да се създаде “ясна, лесна за разбиране система за рейтингите на игри и описания на тяхното съдържание, така че потребителите, особено родители, да разберат какви игри играят децата им”. Това включва:

  • Потвърждение на посвещаването на индустрията да не маркетира loot box-ове към деца.
  • Ясно описание на шансовете за получаване на различните награди при закупуването на loot-box-ове.
  • Пускането на координирани образователни кампании, които да повишат знанията на родителите относно видео игрите, за да наложат те правилния контрол върху играенето своите деца.

МакЛийн призовава гейм разработчиците да направят нещо по въпроса с хазартните практики за монетизацията, преди рестриктивни закони да променят напълно начина, по който се създават видео игри изобщо.