Предупрежденията преди филми и сериали обикновено акцентират върху сцени на насилие и друг визуално притеснителен за зрителите материал. Те обаче невинаги обръщат внимание на по-комплексни проблеми като душевното здраве. НВО иска да промени това, като въведе предупредителни надписи за продукции, които представят персонажи, изпитващи душевни проблеми.

Сред първия набор от сериали, които НВО ще обозначи по този начин, са Barry, Euphoria, Girls, The Sopranos, в които се засягат теми, като OCD, душевна травма, панически пристъпи, пристрастеност и др.

По този начин НВО се изравнява с Netflix, който въведе такива предупреждения в противоречивия сериал 13 Reasons Why, в чиито теми се засяга и самоубийството на младеж.

НВО прави това като част от своята инициатива It’s ok, която трябва да повиши разбирането за душевното здраве и да намали свързаната с него стигма. Освен това НВО ще въведе поредица от кратки клипове Doctor Commentaries, в които лекари ще обсъждат начина, по който проблемите с душевното здраве се представят в сериалите на компанията.

Според нови изследвания, докато цели 20 процента от американците имат някаква форма на душевно разстройство, само 7 процента от тв персонажите са изобразени като страдащи от подобни проблеми.

Виж още: Ще гледате ли изцяло женски филм на Marvel? Защото май се задава

Тагове: