Netflix предлага услугите си в почти всяка държава в света и това означава, че периодично се налага да прави промени, за да се съобрази с местните закони. В случая с епизода от шоуто Patriot Act with Hassan Minhaj, който бе критичен към властите в Саудитска Арабия, го извади от каталога си за страната, макар да продължи да твърди, че вярва в „творческата свобода“.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Сега компанията получи подобно оплакване от полското правителство, свързано с новия документален сериал The Devil Next Door.

Сериалът разказва за бившия пазач в концентрационен лагер на нацистка Германия Джон Демиянчук, който живее в Кливланд, но бива разпознат от оцелели от Холокоста. По-късно той е екстрадиран, изправен пред съд и осъден, но умира през 2012 г.

Варшава възразява срещу карта в сериала, която поставя нацистките лагери на територията на днешна Полша. Според министър-председателя Матеуш Муравиецки картата не отразява факта, че територията на Полша е била окупирана и отговорен за лагерите е Третият райх. Полша има политика на дистанциране от жестокостите на Хитлер и дори прие закон, който криминализира намека за съучастие.

В отговор Netflix заяви, че защитава позицията на филма и няма да премахне картата, но ще добави допълнителен текст, който уточнява, че лагерите са построени и ръководени от Германия. Вероятно това няма да е последният случай, когато Netflix ще влиза в сблъсък относно тълкувания на своите оригинални продукции.

Виж още: Servant е заявката на Apple TV+ за място във вашите кошмари (ВИДЕО)

Тагове: