Вълнението около новата конзола за някои може да се сравни с пристигането на ново отроче у дома. Съответно в главата се въртят няколко основни въпроса. На част от тях Sony вече отговориха - някои PlayStation 4 игри ще могат да се играят на новата конзола, други не. Джойстикът DualShock 4 ще може да се използва при тях, но не и за игрите, предназначени единствено за PlayStation 5.

Разсъждавайки върху този казус, на дневен ред идва и приложението на PlayStation - Remote Play, което ни позволява да доиграваме игрите където и да сме. Съответно, ако хипотетично запазите PlayStation 4 и го разположите в друга стая, ще можете да се насладите и на PlayStation 5 игрите, използвайки DualShock 4. Малко странно, но факт.

За тези, които са побързали да се разделят със старата си конзола в името на инвестирането в нова, имаме и добра новина - Sony постоянно подновяват приложението и версията за Windows ще поддържа не само 1080p, но и HDR. Съответно съвсем скоро се очаква и тази за Mac, докато приложенията за iOS и Android са вече ъпгрейднати и готови за експлоатиране. Не забравяйте обаче, че за тях ще се нуждаете от наистина добър телефон. 

И ако имате притеснения относно него, на помощ идва информацията, че резервен джойстик Dualsense ще се предлага на цена около 70 щатски доларa.

Във виртуалния щанд се появява и поредното дистанционно, за което не можем да изкажем чак толкова много суперлативи, но ако все пак желаете да си запазите джойстика за игра, то PS5 Remote Media ще ви помогне при навигирането сред тоновете приложения.

Ако сте фенове на стрийминга на живо или съвместната онлайн игра с приятели, PS5 HD камера, поддържаща 1080p, е достоен наследник на PS4 камерата. Цената ѝ ще е около 60 долара, като ще имате възможността да избирате измежду опции за промяна на заобикалящата ви околна среда.

За да се насладите на повече заглавия и възможности, не трябва да се подценява и PS Plus абонаментът, който принципно струва 60 долара за период за една година. Предложението е още по-сладко за PS5, защото потребителите ще разполагат с богата селекция от подобрени PS4 заглавия безплатно, като уловката е, че ще трябва да имате активен споменатия вече абонамент. Но ноември е всеизвестен със своите промоции, съответно в момента може да се открие на половин цена.

Феновете на игрите, които остават (почти) завинаги техни, могат да обмислят варианта за външен харддрайв, на който да съхраняват всичките си заглавия за PlayStation 4. От Sony също така обявиха, че подобно на предходната генерация, и при PlayStation 5 игрите няма да са регионално ограничени.

Снимки: Sony

Виж още: Ето до какви травми може да доведе прекомерното използване на смартфон