Извличането на криптовалути като Ethereum идва на може би най-неочаквано място: Norton 360, антивирусния софтуер, който много читатели използват в ежедневието си. В своето прессъобщение Norton твърди, че сделката е идеална: хората, които искат да копаят криптовалути, няма да се налага да ровят в тъмните, страшни части на мрежата, където евентуално биха могли да намерят „злонамерен код“.

Компанията също така казва, че ще съхранява крипто портфейлите на потребителите в облака със собствения Norton Wallet. Що се отнася до действителното използване на печалбите им, говорител на Norton казва пред сайта The ​​Verge, че ще има бутон, който позволява на потребителите да „изтеглят пари в Coinbase“.

Досега, твърди Norton, хората, които искаха да добиват криптовалути, трябваше да деактивират софтуера си за сигурност, за да го направят, което затруднява защитата на системата. Макар че това донякъде изглежда като проблем, който поне отчасти може да бъде причинен от самия Norton 360.

Но наистина ли искаме това? Като оставим настрана опасенията за околната среда заради хиляди нови копачи и потенциалните неочаквани данъчни последици (не че това са неща, които трябва да се игнорират), идеята за включване на софтуер за копаене в програма, която идва с компютрите на хората, изглежда като интересен казус.

Лесно е да си представите компания, дори не непременно Norton, която предлага по-евтини или дори безплатни компютри, ако просто превърнете неизползваните си изчислителни цикли в повтарящ се източник на печалба за производителите на bloatware, които субсидират покупката ви. Помислете си за Kindle със специалните оферти, само дето вместо реклами натоварвате графичния процесор на компютъра си, когато не го използвате (или в случай на наистина сенчести производители, когато го използвате). Norton може би отваря една нова врата тук, която после ще бъде трудно да се затвори.

Докато компанията изрично посочва Ethereum в публикацията си в блога си, Norton заяви пред CNN, че обмисля да позволи на хората да копаят други „реномирани криптовалути“ на по-късна дата.

Снимка: CNet

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута