Stranger Things („Странни неща“) е един от най-успешните сериали на Netflix. Двата сезона, излезли до този момент, плениха публиката с интересни и симпатични персонажи, мистерия, достатъчно плашещи моменти и интересни човешки взаимоотношения. Създателите Мат и Рос Дъфър успяха умело да оплетат всичко това в атмосферата на филми като „Дяволчетата“ (Goonies), „Извънземното“ (Е.Т.), „То“ (It) и други продукции на 80-те. Отлично постижение! Дали обаче само братя Дъфър заслужават признание за него? Не и според Чарли Кеслер.

Според него братята са откраднали идеята му и затова той ги е подвел под съдебна отговорност за действията им. През 2014 година по време на филмовия фестивал „Трибека“ Кеслер разказва на Дъфър идеята си научнофантастична история, свързана с изоставена военна база. Потърпевшият добавя, че братята са нарушили устния договор, който е произтекъл от разговора, и всъщност сериалът е базиран на късометражния му филм Montauk, прераснал и в нереализиран сценарий за пълнометражен филм. Действието се развива в малкото градче Montauk, дом на „разнообразни градски легенди, паранормални явления и конспиративни теории“. Интересно е, че когато Netflix купуват правата за сериала, той не се казва Stranger Things, а именно Montauk. За да погледнем обаче картината от още по-голяма дистанция, през 1992 година излиза книгата The Montauk Project: Experiments in Time, която разказва за военни експерименти, извършвани в близост до малко градче. Част от актьорите споменават именно тази книга като най-голямо вдъхновение за сериала.

Адвокатът Майкъл Кернан е убеден, че разговорът между Кеслер и братя Дъфър е устен договор, който има сериозна тежест в тази индустрия. „След огромния успех на Stranger Things обвиняемите са направили сериозна сума пари, продуцирайки сериала, базиран на концепцията на ищеца“, добавя Кернан, цитиран от Hollywood Reporter. Съдебният иск идва само няколко седмици след като стана ясно, че звездите на сериала получават сериозно увеличение на хонорарите си (12 пъти спрямо предишното си възнаграждение, като някои от тях ще взимат по 350 000 долара на епизод).

Съдебният иск на Кеслер търси забрана на братята Дъфър да използват концепцията му и всичко, което е базирано на нея, както и да унищожат създаденото до този момент. Ищецът изисква и парична компенсация. Все още липсва официален отговор от Netflix и от братя Дъфър.

Ако все още не сте гледали сериала, може да научите защо първи сезон стана толкова голям хит, а втори затвърди възходящата му форма.