Здравей! Случвало ли ти се е да вършиш обичайните ежедневни неща и в един момент отегчен, че всеки път ти се налага да губиш ценно време в еднообразни действия, да си кажеш: „Ех защо не измислят начин това да става просто ей така, без усилия и губене на време!" Всеки си го е казвал, нали! Мечтаем си да притежаваме магическа пръчица, с която да изпълняваме всички наши прищевки. А сега си представи, че тази магическа пръчица е твоят... смартфон! Да, твоят смартфон, който благодарение на човешкия стремеж за развитие придобива все по-невероятни способности. Ще споделя само една кратка история, която ми се случи съвсем скоро. Един мой познат ми се обади, за да ме пита дали мога да му помогна да свали текст от снимка, ставаше дума за студентски лекции, защото нямал време да преписва всичко (или го мързи). Отговорих му, че това се прави от специални скенери и софтуери за разпознаване на текст, но не съм чувал за приложение за смартфон. След кратко търсене за голяма моя изненада намерих приложение за тази цел и му спестих часове писане.
Но това е само един пример от случващото се в живота ни в момента, защото технологиите се развиват с толкова бясна скорост, че дори изпреварват нашите желания.
Ако си пожелаеш нещо много силно, то ще ти се случи! Така че... make a wish! Пожелавам ти приятно четене на януарската селекция от приложения за Android & iOS.



* - Приложението е налично и при двете операционни системи.

 

 

Приложения за ANDROID:


SoundCloud (*)


soundcloadЗаписвайте, слушайте и споделяйте музика със SoundCloud за Android. Оригинална музика, изпята на живо или записана на концерт, може да споделяте за секунди лично или публично във Facebook, Twitter, Tumblr и Foursquare. Лесен достъп за разглеждане и слушане на записите на приятелите ви, както и огромна колекция от записи на други потребители, използващи световноизвестната услуга. Не пропускайте възможността и вие да се качите на „музикалния облак"!

 


Линк към приложението: SoundCloud от SoundCloud

 


 

Runtastic (за iPhone, Android, BlackBerry и Windows phone)


runtasticВашето лично приложение за проследяване на тренировките ви по тичане, колоездене или други активни спортни занимания. Runtastic използва вградения GPS приемник за следене на вашата дейност и напредъка ви (разстояние, време, скорост, калории, надморска височина, темпо и т.н.). Разполагате и с възможност да споделите в социалните мрежи, с приятелите си колко сте активни. На официалния сайт на Runtastic (www.runtastic.com) можете да сравнявате успехите си с общността на активните ползватели на приложението. Освен това може да изберете план за обучение на нови упражнения и да следите статистиката на вашите резултати. Платената версия на Runtastic ви предоставя още функционалности на символичната цена от 1 лв.!

 


Линк към приложението: Runtastic от runtastic

 


 

Workout Trainer (*)


workout tranierВсички известни личности наемат професионални фитнес инструктори, за да им помагат да поддържат идеални тела. Това е хубаво, но не е по джоба на всеки. По-вероятно е да отслабнеш от шока, когато видиш сметката на края на месеца, отколкото от тренировките (хи-хи).
За наше щастие съществуват приложения, като Workout Trainer, които предоставят нагледно как трябва да правим упражнения правилно.
Вашите треньори ще ви напътстват с инструкции стъпка по стъпка чрез аудио, фото и видео обяснения. Независимо дали правите тренировки у дома или във фитнеса, Workout Trainer ще ви предостави над 1000 вида упражнения, и то напълно безплатно!
Грижете се за вашето тяло, за да изглеждате перфектно и да се чувствате здрави.

 


Линк към приложението: Workout Trainer от Skimble Inc.

 


 

 

Wikipedia (*)


wikipediaОфициалното Wikipedia приложения за Android е вече тук. Уикипедия е свободна енциклопедия, съдържаща повече от 20 милиона статии на 280 езика и е най-всеобхватният и широко използван справочен сайт с информация, който хората някога са създавали. Това се дължи на факт, че ВСЕКИ може да добавя информация към избрана от него тема, естествено тя трябва да бъде достоверна.
Приложението е семпло и лесно за използване, след като го стартирате, то автоматично разпознава локацията ви и зарежда българската версия, за да ви улесни максимално. Можете да променяте езика, с този който ви е по удобен или нужен в момента. Полезна екстра е, че търсещата машина изкарва предложения на думите, които въвеждате, преди да сте ги написали изцяло. Всеки намерен резултат може автоматично да бъде разглеждан на друг език чрез бутона за превод от изскачащото меню на приложението. Там ще намерите и бутони за запаметяване на любими страници, история на търсенията и локацията ви в момента чрез Google maps.

 


Линк към приложението: Wikipedia от Wikimedia Foundation

 


 

Sensor music player


sensor music playerНаскоро проведох още един интересен разговор с приятели, че в бъдеще управлението на смартфоните ни дори няма да изисква допир, а просто ще махаме с ръце около тях. И всички бяхме на мнение, че това ще е супер удобна екстра, защото по-рядко ще цапаме екрана си и ще имаме по голяма свобода в различни ситуации.
На следващия ден съвсем случайно погледът ми се спря на едно приложение с име Sensor music player! В Android market има много различни музикални плейъри, но никой от тях не може това, което може този. Той се управлява с... жестове!!! Да и аз не повярвах и в началото бях скептичен. Как пък ще ми засече движенията и ще разпознае какво правя!? Първото, което ми направи впечатление, е, че плейърът изглежда доста семпъл, да не кажа простоват, но веднага се убедих, че наистина се управлява само с няколко прости и интуитивни жеста.
Когато задържах дланта си върху екрана, о, чудо, започна произволна песен от качените в sd картата ми, махнах настрани с ръка през екрана и песента се смени, пак си задържах ръката пред екрана и тя спря на пауза, още веднъж и пак тръгна... без да докосвам екрана нито веднъж! А най-хубавото е, че след като екранът „заспи", приложението си реагира без проблеми. Особено полезно ще бъде, когато карате кола и смартфонът ви е поставен на стойка на стъклото или просто седи до вас на съседната седалка, така без да се отплесвате и да гледате кой бутон натискате, просто махнете с ръка пред екрана и сменете песента или я спрете, ако желаете.
Sensor music player може да се управлява дори когато е в джоба ви, чрез вградения в смартфона ви акселерометър. Почуквате го леко и песента се сменя или спира. Страхотно, нали!

 


Линк към приложението: Sensor music player от zgui

 

 

 

Google Catalogs - за таблети (*)


google catalogТук става дума за приложение, с което можете да разглеждате каталозите на различни големи марки и магазини, предимно от САЩ. Можете да поръчвате стоки през Google Catalogs, да пазите списък със закупените от вас или да направите списък с желани. През август 2011 ви информирахме, че приложението стартира първо за iOS и iPad, но от ноември същата година то излезе и за таблети с Android OS. Надяваме се скоро Google Catalogs да бъде оптимизиран и за смартфони и да се разшири списъкът с брандове от Европа. Ще следим за това и ви обещаваме да ви държим в течение. А ако притежавате таблет, можете и сега да разгледате съществуващите каталози.

 


Линк към приложението: Google Catalogs от Google Inc.

 


 

Vimeo (*)


vimeoСайтът за видео споделяне Vimeo е създаден през ноември 2004 г. от Zach Klein и Jake Lodwick, а името идва от съчетаването на английските думи video и me и е посветен изцяло за хора, които заснемат лични видеоклипове, т.е. такива, които не са правени с комерсиална цел. Все пак за някои независими продуцентски компании, артисти, художници и т.н. през август 2011 г. беше създаден Vimeo PRO акаунт, в който всеки има на разположение 50 GB свободно пространство за разпространение на творческите си произведения.
Приложението за Android & iOS на този прекрасен видео сайт е много стилно и семпло и предоставя възможност за гледане, снимане и споделяне на заснетото в профила ви във Vimeo или някоя от социалните мрежи. Едно от най-хубавите качества на сайта е, че клиповете са с HD качество 720p или 1080p, което гарантира страхотно визуално изживяване.

 


Линк към приложението: Vimeo от Vimeo

 


 

Baby Monitor & Alarm (Lite) - (*)


babysmartphoneВие сте родители и имате малко бебенце, което трябва винаги да е под наблюдение, докато спи. Тогава свалете Baby Monitor & Alarm и превърнете смартфона си в Baby smartphone! Приложението е изключително лесно за използване, трябва само да го свалите и да имате подръка какъв да е друг телефон. Записвате телефонния номер на другия телефон и оставяте babysmartphone-a при бебенцето, докато спи. Когато то се събуди и заплаче, звукът ще бъде засечен и  babysmartphon-ът веднага ще звънне на записания номер, за да ви събуди и да го успокоите. Друга опция на приложението е, че майката може да запише гласа си, докато приспива бебето или докато му пее, и да зададе опцията, когато то заплаче, този запис ще се пусне автоматично, за да го успокои поне малко.
По думите на създателите на Baby Monitor & Alarm приложението е създадено от родители за родители и естествено тествано от тях. Така че нищо не ви пречи да опитате какво представлява то, а ако ви хареса, значи и ние сме си свършили добре работата! Налична е и PRO версия на цена 5 лв.


Линк към приложението: Baby Monitor & Alarm(Lite) от TappyTaps


Mobile OCR Free


mobileocrMobile Optical character recognition (в превод - оптично разпознаване на символи) представлява анализ на сканираните данни за разпознаване на символи и позволява те да бъдат преобразувани в текст, който може да бъде редактиран. Доскоро, за да извършите трансформацията на документите, щяха да са ви необходими компютър, скенер и OCR софтуер.
С това приложение всичко, което трябва да направите, е да снимате или използвате готова снимка, от която искате да свалите текст, и след това да използвате приложението Mobile OCR. След като софтуерът си свърши работата, копирайте текста и го запаметете в текстов файл по ваш избор. Удобно, бързо и безплатно.
Безплатната версия на Mobile OCR поддържа 5 езика за сканиране - английски, немски, френски, испански и тайландски. При платената версия езиците са 25, като в това число влиза и българският.


Линк към приложението: Mobile OCR Free от Smart Mobile Software

 


 

Voice Translator Free


voicetranlatorДа знаеш повече от един чужд език винаги е било предимство в която и да е сфера на живота, но да научиш всички езици би отнело огромна част от живота ти.
Приложението Voice Translator е уникално по рода си с това, че превежда ВСЕКИ език по говор и текст. Тук не присъства ограничението да се съобразявате с 5 - 6 от най-говоримите и използвани езици, защото Voice Translator поддържа над 50 официални езика.
Методите за превод са два, чрез говор и написан текст, за някои дори е налична и опция за изслушване на превода.
С Voice Translator езиковата бариера вече не съществува.


Линк към приложението: Voice Translator Free от Smart Mobile Software

 

 

Приложения за iOS:

 

 

ITunes U


itunesuПреди няколко дни ви информирахме, че на 19 януари в Ню Йорк беше представена най-новата услуга на Apple, наречена iTunes. Ние високо оценяваме достойнствата й и ви я препоръчваме горещо. Броят на университетите, които предоставят своите лекции, непрекъснато расте, а в това число вече влизат и големи европейски учебни заведения като колежа на Лондонския университет, колежът „Тринити" в Дъблин и Отвореният британски университет. Днес се присъедини и световнопризнатият Стандфорски университет.
Желания да предоставят своите лекции са заявили и университети и колежи от Германия и Франция, след като iTunes стане активен и на тяхна територия. Да се надяваме, че съвсем скоро услугата ще бъде достъпна и в България, като това зависи и от желанието за сътрудничество от страна на нашите университети.
На този етап iTunes ще бъде най-полезен за многобройните български студенти във Великобритания. Ние ще следим за новини и ще ви информираме своевременно!

 


Линк към приложението: iTunes U от Apple

 


 

Animation Creator HD Lite


animation creatorКогато свалите Animation Creator HD Lite, ще се изненадате с каква лекота ще създавате прекрасни авторски анимации. Ако държите на пълната функционалност и липсата на досадни реклами, ви препоръчваме да си изтеглите платената версия! Тя предлага вграждане на Audio, качване на създадените анимации в YouTube с HD качество и споделянето им в Twitter. Вижте сами защо Animation Creator HD е единствена по рода си! Бъдете създател и режисьор на ръчно нарисуваните от вас анимации! Разполагате с всички нужни инструменти на един художник - моливи, четки, палитри, рамки, коректори... и ще бъдете ограничен единствено от въображението си!

 


Линк към приложението: Animation Creator HD Lite от Red Software, LLC

 


 

Dot Lock Protection Pro


dotlockСигурна защита за вашите iPhone, iPod и iPad албуми със снимки и видео от приложението Dot Lock. С него може да създавате уникални методи на заключване чрез поредица от свързани точки. Може би за някои от вас този метод на заключване е познат от някои Android телефони, а за други не. След като инсталирате приложението и изберете албума, до който само вие трябва да имате достъп, то ще ви подкани да създадете „ключ". На екрана ще видите 9 точки, подредени на равно разстояние една от друга на три реда. Просто плъзнете пръст през няколко от тях, в каквато посока желаете, и запомнете последователността. Това ще бъде вашият отключващ код. Не се притеснявайте, ако го забравите, може да си направите backup през е-пощата. В самата „тайна" папка можете да създавате неограничен брой под папки. С Dot Lock Protection Pro ще бъдете спокойни, че никой няма да види онези пикантни снимки или клипове!

 


Линк към приложението: Dot Lock Protection Pro от Apps2Be

 


 

Evi


eviПредставяме ви Evi, или казано метафорично, това е малката сестричка на Siri! Ако случайно не сте притежатели на iPhone 4S и включената в него екстра Siri, вече няма нужда да съжалявате за това или да купувате цял телефон заради едно приложение, все пак парите са си пари, нали!
Evi може всичко, което може и по големият й брат, и естествено като всяко „прохождащо" мъниче, понякога страда и от непослушанието си, но за щастие заложената му способност да се самообучава му помага много.
Попитайте каквото ви интересува и след секунди ще получите изчерпателен писмен и гласов отговор на въпроса ви. До резултата ще забележите и две икони, палец нагоре и надолу, с които може да оцените качеството на отговора. А ако не говорите добре английски, но пък пишете правилно, може да попитате Evi и само чрез текст. Приложението е с вграден браузър, който ще ви отведе към източника на информацията, която ви е била нужна, естествено ако поискате.
Помогнете на Evi да се усъвършенства, защото колкото повече хора го използват, толкова по-добре за всеки от нас! Животът е по-лесен с Evi!

 



Линк към приложението: Evi от True Knowledge

 


 

Voicemod - change your voice


voicemodVoicemod е невероятно забавно приложение, което може да възпроизведе гласа ви с различни ефекти, като например Дарт Вейдър, Робот, Екзорсист, Мегафон, Walkie-Talkie, космонавт и много други. За целта трябва да включите слушалките hands-free и да говорите през тях. Запишете нещо ефектно и го споделете с приятелите си с sms, е-поща или в социалните мрежи. След като стартирате Voicemod, ще имате две възможности - да чуете предварително запаметените гласове или директно да говорите с вашия собствен. Повярвайте, могат да се получат доста смешни ситуации, а ако използвате ефекта на екзорсизъм, за някои може да стане и страшничко.

 



Линк към приложението: Voicemod от 2taptap

 

ArtRage за iPad


art rageArtRage е приложение за всички, които обичат да рисуват, вече налично и за iPad. Програмата по изключително реалистичен начин наподобява различни инструменти, които използват художниците, за да рисуват своите картини. Тя ще ви позволи да рисувате върху платно с пастели, четки, моливи, туш, да използвате най-различни комбинации от цветове, включително и метални такива, да използвате различни ефекти и много други инструменти, за да създадете реалистични или забавни картини. Преди да започнете своята рисунка, избирате вид на основата, можете да използвате и изображение, което да прерисувате. Като функционалност освен множеството инструменти за рисуване имате на разположение и пълна съвместимост с Photoshop (.PSD) формат, слоеве, блендинг и т.н.
Приложението за iPad също се отличава с изключително разбираем интерфейс, превръщащ рисуването в истинско удоволствие.

 


Линк към приложението: ArtRage от Ambient Design Ltd.

 


 

aSleep 3


asleepВсе още сме подвластни на зимната летаргия, а почти всичко е потънало в зимен сън и... сняг! След като свършим задълженията си през деня, обикновено се прибираме вкъщи на топло и използваме възможността да си поспим. Но за един спокоен сън трябват подходящи условия, които невинаги са налице. Затова ви представяме aSleep 3 приложението, което ще ви приспи с нежни и естествени звуци и ще ви събуди също толкова приятно без излишен шум. Когато на сутринта вземете телефона в ръка, за да изключите алармата, на екрана ще ви чака и актуалното време навън в момента, за да сте подготвени още преди да сте се измушили изпод завивките.
Приложението aSleep 3 има богата колекция от звуци, които ще паснат както на всеки вкус, така и на моментното ви настроение. Открийте още един приятен начин за спокоен и здравословен сън.

 


Линк към приложението: aSleep 3 от Signs Studios

 


 

Anatomy Atlas


anatomy atlasАко следвате някоя от медицинските специалности, изискващи често да носите атлас по анатомия, то това приложение е точно за вас. Естествено приложението е полезно и за всеки друг, но според нас то ще ви върши чудесна работа като помощник на изпитите в университета - хе-хе, шегичка. Точно тези изпити не трябва да се вземат с хитрости, защото после от вас ще зависят човешки съдби.
Anatomy Atlas е достатъчно изчерпателно като съдържание и невероятно удобно за управление. То идва с всички основни анатомични области: кръвоносните съдове, костна система, лимфна система, мозък и гръбначен стълб, храносмилателна система, сърце, дихателни пътища, мускули и сухожилия, полова система и отделителна система.

 


*Ако ни позволите да направим едно малка препратка към първото приложение iTunes U, бихме отбелязали, че с тези два уникални помощника, събирани в едно миниатюрно устройство като таблета и смартфона ни, си спестяваме огромен физически и психически товар, който така или иначе трябва да носим със себе си, ако следваме или работим нещо, свързано с медицина.


Линк към приложението: Anatomy Atlas от Alterme Inc

 


 

 

Speed Text Pro


speedtext proКакто говори самото му име, със Speed Text Pro ще можете да упражнявате скоростта си на писане на вашия iPhone (iPod Touch или iPad), и то в „мултиплеър" с ваши приятели. Интересно предизвикателство! Преди самия двубой може да използвате тренировъчния режим, за да проверите/подобрите скоростта си. Свързването между двамата участници се осъществява чрез Wi-Fi (в една и съща мрежа) или чрез Bluetooth. Усетете тръпката от скоростното писане. Но запомнете - печели не този, който „трака" по клавиатурата по-бързо, а този, който го прави най-правилно!


Линк към приложението: SpeedText Pro от Layer Studio

 


 

Pimp My Text - Send Color Text Messages


pimp my colorБъди първи сред приятелите си, които ще персонализират вида на иначе стандартно изглеждащите текстови съобщения. С приложението Pimp My Text имате възможност да променяте цвета на текста, който изпращате с sms, както и неговия фон и сянка. Поддържат се и различни забавни емотикони (emoji) и шрифтове (Scary, Fire, Asian, Futuristic, Cartoon и т.н.). Бъдете сигурни, че след като изпратите персонализирания от вас текст, вашите приятели ще се изненадат много приятно и няма начин да не ви питат как сте го направили. Приложението работи и с iMessage!


Линк към приложението: Pimp My Text - Send Color Text Messages от MobGen