Кой е най-трудният продукт за създаване? Този, който се намира в т.нар. златна среда - мястото, в което цената и функциите се пресичат в оптималния момент. Момент, в който потребителят знае, че получава качество на добра цена. Тази година от Philips са помислили точно за хората, които не могат или не искат да отделят голям бюджет за флагманите на компанията (вижте какво точно предлага един от тях в подробно видео), но и търсят нещо по-добро от бюджетните модели. Трудна за уцелване точка, нали? Но не и невъзможна, защото 49PUS6482 е именно тази "златна среда", но и още една крачка нагоре.
Изненадата е, че 49PUS6482 всъщност е представител на средния клас телевизори на Philips за тази година -  серията 6400. Спокойно обаче можем да го определим като флагман в този клас (цената му е под 1700 лева), тъй като черпи много от по-скъпите си събратя. Това бързо го превръща в по-различен модел за Philips.

Освен 4K UHD резолюцията (3840x2160 пиксела) IPS панелът достига нива на яркост от 400 нита, които доскоро бяха запазени за по-високия клас модели. Това обаче не е просто цифра, тъй като гарантира една добра застраховка за бъдещето, а и не само - моделът е сертифициран по стандартите HDR Premium, HDR10 и HLG. Какво означава това? Ще можете да гледате съдържание с висок динамичен обхват, или казано съвсем семпло и по-скоро разговорно - съдържание с “по-добри пиксели”. HDR е знак за комбинацията от висока резолюция, по-добър контраст, повече цветове и по-висока скорост на кадрите. Въпреки че днес това съдържание е оскъдно, отново ще напомня, че най-лесно можете да го откриете в Netflix и най-високия пакет на услугата за стрийминг. Удобство е, че приложението не само е налично за Android TV, но и си има специален бутон на дистанционното на 49PUS6482.

Philips 49PUS6482 разчита и на широка цветова гама (WCG), която тук насища стандартните цветове с до 85%.

Истината е, че 4К резолюцията може да бъде открита в почти всеки модерен телевизор днес, но това, което различава класовете, са допълнителните технологии. Освен яркостта PUS6482 (наличен във вариант с 49- и 55-инчов екран) разчита и на широка цветова гама (WCG), която тук насища стандартните цветове с до 85%. Най-общо WCG е важно отново както за HDR, така и за цялостно по-ярките цветове - нещо, което прави филмите и съдържанието по-впечатляващи. Отново представено в по-практичен вариант това означава, че червеното ще е по-червено, зеленото - по-зелено, и т.н. Иначе на теория ако HDTV има около 16.7 млн. цвята, чрез WCG те набъбват до над 1 млрд. Philips си има и 14-битова технология, която се грижи за цветовия спектър. Тя се нарича Premium Color и работата й е обвързана с тези 85%.

Сред останалите технологии, които подкрепят качеството на мултимедийното изживяване, е и Natural Motion. Тя се грижи за изглаждането на изображението, меките движения и прави всичко възможно да елиминира артефактите, които могат да произлязат, когато гледате спортни събития или бързи екшъни - това важи както за Full HD, така и за UHD съдържание. Последният важен аспект е контрастът, който е под контрола на Micro Dimming Pro. Тъй като това е един от по-трудните аспекти на директната подсветка, технологията обработва и контролира нивата на контраст - там, където е необходимо, ги засилва, но с идеята да не изсветли прекалено вече светлите зони. Като цяло от Philips са се постарали да се справят с естествените недостатъци на този вид подсветка, като резултатите са разумни, въпреки че може да забележите в много тъмните сцени следи от леко избледняване. Цялостната работа пък е поверена на процесора Pixel Perfect Ultra HD, който се грижи и за преоразмеряването на картината и това да усетите благинките на по-високата резолюция дори когато подавате HD, Full HD или TV съдържание. В менютата ще откриете и сериозен набор от ръчни настройки на картината, като препоръчвам да ги изпробвате, за да извадите максимума от телевизора. От готовите режими мога да препоръчам ISF Day и ISF Night като най-добре балансирани и готови за работа. 

Цялостната работа пък е поверена на процесора Pixel Perfect Ultra HD, който се грижи и за преоразмеряването на картината

Тези невидими работници, които се грижат за картината, са важни, но не само те изграждат телевизора. Самият 49PUS6482 е изработен от тънка и метална рамка, а стойката му е в приятна форма, която би седяла добре във всяка всекидневна. Разположението й предполага, че можете да сложите телевизора и на по-къса повърхност. Другата отличителна черта на модела, която виждаме и в по-скъпите му събратя от каталога на Philips, е саундбарът, разположен под долната рамка на екрана. На гърба е и говорителят за ниските честоти, а общо системата има мощност 25 W, подкрепена от технологията DTS-HD Premium Sound. Важното тук е, че благодарение на саундбара звукът идва директно към зрителя, което повишава качеството му - както за филми, така и за музика. Налични са и няколко настройки, които да направят озвучението по-добро според съдържанието на екрана - от игра, през филми, музика, глас и други. Ако търсите повече ръчни настройки, ще ги откриете.

Всъщност това важи дори за технологията Ambilight, която тук е в тройната си форма. Тя може да следва картината или звука, като всяка от тези функции има допълнителни стилове, или да запазва консистентен цвят (лава, вода и т.н.). През мобилното приложение, което използвате и като дистанционно, въпреки че към момента в тази си роля е прекалено тромаво, имате достъп до ръчен избор на цвят.

Операционната система, която дава живот на PUS6482 и всъщност го прави мултимедийния център, от който днес имаме нужда, е Android 6.0, като съвсем скоро се очаква и ъпдейт до Nougat. Ако следите ревютата ни, вече имате много добра представа за Android TV, но и тук ще го спомена - това е операционна система, която дава сериозна свобода на потребителя, но Google имат още работа по нея, тъй като инцидентните забивания не са нещо непознато. Иначе най-общо имате начален екран в няколко раздела, покриващи всички аспекти на Android TV. В началото са предложенията от YouTube, Netflix и Spotify (ако използвате услугите) и като цяло се базират на навиците ви.

Следва лентата с препоръчани от Philips програми, видеа и игри, а след нея са вече записаните приложения и игри. Макар и визуално да се различава от вътрешните менюта на телевизора, началният екран е достатъчно прегледен и удобен със своите големи карти, че да свикнете бързо с него. Програмите, които използвате най-често, се изместват в началото на всяко меню, за да не се налага да ги търсите прекалено дълго.

Ако запълните вътрешната памет с много игри и програми, можете да добавите още чрез флашка или външен харддиск.

Android TV има и допълнителни настройки, сред които са езикът на виртуалната клавиатура, както и възможност за инсталиране на apk файлове на програмите, които не откривате в магазина. Причината да ги няма там е, че не са оптимизирани за телевизор и има опасност да не се визуализират добре. Което и най-вероятно ще стане. Самият телевизор има 16 GB вътрешна памет, от която малко под 10 са налични за потребителите. Ако обаче ги запълните бързо с много игри и програми, можете да добавите още чрез флашка или външен харддиск. Достатъчно е да ги включите към USB порта и да ги използвате като вътрешна памет. Ако пък в USB порта включите приемника на безжична клавиатура, ще може да я използвате за контрол на телевизора.

Сериозен плюс за мен е вграденият Google Cast, с който можете да стриймвате съдържание директно от Android телефона си (включително и HBO Gо - приложение, което липсва в Android за телевизорите Philips) или през PC-то си чрез браузъра Chrome.

Philips 49PUS6482 e добър пакет от възможности, които вървят в крак с тенденциите и осигуряват един истински център за забавление за цялото семейство. Ключов обаче е и приятният начин, по който моделът открадва някои от функциите на по-скъпите си събратя по марка, за да се открои в средния клас. И това е винаги добра новина за потребителя.