Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
07.януари.2017

Изкуствена паяжина предпазва раните от бактерии

Автор: Александър Тошев, Прочетено: 1149 пъти

След 5 години работа учените от Великобритания създадоха синтетична паяжина, която може да бъде импрегнирана с лекарства. Целта на този проект е при наличието на открити рани да могат да бъдат закрити, осигурявайки ефективно заздравяване и защита от заразяване с инфекции. Материалът е способен да реши проблема със следоперационните инфекции, които често усложняват оздравяването, а понякога водят и до смърт.

Новият материал съдържа протеини, които се синтезират от бактериите E.Coli (най-сетне въпросната бактерия може да помага, а не да вреди), като е способен да поддържа своята структура, при това придавайки й различни свойства.
Нашата техника позволява да се използват биосъвместими моно и мулти структури в широк диапазон на приложение“, разказва авторът на изследването Нил Томас от университета Нотингам. „Изобретението ще бъде особено полезно в областта на тъканното инженерство и биомедицината.“
Изкуствената паяжина е биосъвместима, биоразложима и не предизвиква алергични реакции и възпаления заради това, че е съставена от протеинов материал, който не предизвиква отговор на имунната защита.
>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание HiComm
188 брой - януари/февруари, 2017 188 брой - януари/февруари, 2017

Корица


Съдържание


Купи
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност