Едно от най-любопитните неща в инициативата ни EPA са промените от година на година. В някои категории те са напълно отсъстващи и резултатите са напълно предвидими. В други обаче нещата врят и кипят, с което демонстрират много важни размествания във вашите предпочитания.

В намален състав

Ако следите HiEnd Entertainment Product Awards, ежегодните ни награди за най-добрите продукти на пазара, вече знаете какъв е принципът, по който се провеждат те. С първите дни на есента редакторите на HiComm дават началото на дългия размисъл за продуктите, които са ни направили най-силно впечатление през годината. Този размисъл прераства в дискусии, често стигащи до спорове, чиято цел е да подредим не само номинациите, но и самите категории, в които да се състезават любимите ни технологични продукти.

Тази година започнахме с мисълта, че имаме нужда от повече концентрация. През 2016 имахме общо 15 категории, в които включихме и някои по-екзотични продукти. Реално погледнато, част от тях отпаднаха автоматично през 2017, тъй като така и не бяха пуснати достатъчно нови или достатъчно смислени модели, които да обмислим. Затова и тази година категориите за дронове, екшън камери и очила за виртуална реалност нямаше как да останат.

Завръщаме се към корените на EPA с 10 категории, отразяващи най-важните технологични продукти във вашия живот.

По-наблюдателните ще забележат, че липсват и категориите за домашна аудио система и фотоапарат с вграден обектив. При тях има нови продукти, при това в изобилие. Те се справят великолепно със задачите си. Само че при аудио системите най-интересните развития са запазени за предложенията от висок клас, които са труднодостъпни и на доста високи цени, които правят пазара им сравнително малък. От друга страна фотоапаратите с вграден обектив са все по-достъпни, но и задоволяват все по-специфични нужди. Причината е, че са притиснати, от една страна, от по-евтините и все по-качествени камери, с които са оборудвани новите смартфони, а, от друга страна, от вече сравнимите по цена, но доста по-богати на възможности апарати със сменяема оптика от нисък клас.

Благодарение на подобни размисли и дискусии тази година категориите ни изглеждат като своеобразно завръщане към корените на EPA. В подбора си решихме да дадем повече тежест на въпроса, кои са нещата, които нашите читатели си купуват и вероятно са пробвали тази година, вместо задължително да заложим на интересните продукти, които нямат приложение в нашата реалност. Затова и категориите тази година сведохме до общо десет, които отразяват най-важните технологични продукти в живота на практически всеки. Повечето от тези категории отразяват продукти, без които не би било пресилено да се каже, че модерният човек практически не може.

Новият титан на смартфоните

Най-вярно е това твърдение за умните телефони, които стават все по-важни за ежедневието ни, независимо дали става дума за работа или забавление. И тази година разделихме смартфоните в две категории - една за топ предложенията на пазара и една с по-достъпните потребителски модели, които са и най-продаваните у нас.

Във високия клас част от номинациите бяха също толкова ясни, колкото и победителят. За поредна година титлата отива при Samsung, в случая за великолепния Galaxy Note8. Новото тук е, че корейската компания далеч не е толкова самотна на върха, колкото в последните години. Миналата година Samsung събра близо 60% от гласовете в категорията и беше абсолютно безапелационен победител, следван с около 25% от Apple. Тази година между Galaxy Note8 и третия в класацията има 500 гласа разлика. На второ място е отново е Apple с iPhone 8 Plus, който събира с 300 гласа по-малко от шампиона, но по-интересна е третата позиция, която завзема Huawei Mate 10 Pro. Динамиката в тази категория е изключително интересна, тъй като реално не сме свидетели на някакъв срив в доверието към Samsung, колкото на връщане на позиции от страна на Apple и смайващия ръст на Huawei.

Samsung продължава да доминира при смартфоните от най-висок клас

Всъщност този ръст е най-видим при потребителските смартфони, където Huawei е абсолютно безапелационен победител с близо 70% от гласовете. P10 е един от най-успешните модели на компанията, който отвява конкуренцията в класа си. С помалко от 100 гласа разлика са Xiaomi и OnePlus, които дават чудесно съотношение между цената си и предлаганото качество и хардуер.

Лидерството на Huawei в средния клас е по-голямо от всякога, а порастването на компанията и в двете смартфон категории е сред най-забележителните в EPA

Големите губещи при смартфоните са практически всички останали. Във високия клас Sony Xperia XZ1 е далечният четвърти, докато LG G6 и HTC U11 успяват да съберат по едва няколкостотин гласа, което е демонстрация на това, колко точно жестока е конкуренцията там. В потребителския клас Moto Z2 Play е на последна позиция, което пък показва, че модулната концепция има нужда от още малко време, за да се докаже.

Без изненади в звука

И ако при смартфоните на повърхността нещата са измамно спокойни, докато всичко надолу ври, то при аудио категориите няма подобни признаци. За поредна година JBL печели категорията за мобилна колонка с удобната, компактна, но и мощна Flip 4. Плътно на второ място е Sony с SRS-XB40, която предлага не само супер звук с мощен бас, но и интересен дизайн с парти светлини. Тя е следвана от далеч по-изчистената като визия, но и с „по-скучен“ звук Bose SoundLink Mini II. Ако има изненада в тази категория, то това е по-слабото представяне на удобния и мощен мъник UE Wonderboom, която заема чак петата позиция.

За поредна година JBL печели в категорията за мобилна колонка с чудесната Flip 4

 

В новата ни категория за мобилни слушалки победителят е Bose SoundSport Free, което също не е особена изненада. Надолу в рамките на 350 гласа са предложенията на Sony, JBL, Sennheiser и не чак толкова топло приетите, но все пак успешни Apple AirPods. Големият губещ в тази категория са Bragi The Headphone, което показва, че брандът все пак има голямо значение за печеленето на доверието на потребителите, защото това са едни от най-добрите безжични слушалки на пазара, макар и да са на последно място в категорията си.

Фотографията е все така спокойна

Фотографските категории са сферата, в която никой не очаква особено значително разместване на позициите. Затова и не е трудно да се отгатне, че победителят при безогледалните категории за поредна година и все толкова безапелационно е Canon. Това е и заслужена награда за EOS M6, който е един от най-добрите безогледални модели на компанията и сред топ предложенията на пазара като съотношение между цената и качеството, които предлага. И тази година втората позиция е отредена на Sony с техния a6500, докато безогледалният любимец на всеки влогър и видеограф Panasonic Lumix DC GH5 остава на почетното трето място.

Canon и Nikon за поредна година доминират във фото категориите въпреки силната конкуренция

Все толкова познат е и сценарият при DSLR предложенията за аматьори. Тук за поредна година Nikon взима титлата с D7500, докато е плътно следван от Canon EOS 800D. Третата позиция е далече зад първенците, като Pentax KP успява да събере по-малко от 10% от гласовете.

Големите размествания при лаптопите

Геймърските лаптопи също спазват традицията, като и тази година са една от най-оспорваните категории, но и една от най-изненадващите. Миналата година напрежението тук беше дело на Alienware и ASUS, които практически си поделиха титлата, като разликата между двата модела беше буквално в 2 - 3 гласа. Тази година за щастие нямаше толкова инфарктни ситуации и имаме доста по-убедителен шампион, който обаче е изненада сам по себе си.

Новият подход на Lenovo към гейминг серията им се оказва успешен и се отплаща с титла. Legion Y920 е убедителният победител в категорията и оставя Alienware 17 R4 (2017) на втора позиция. По-изненадващото в случая може би е представянето на ASUS. От претендент за титлата през миналата година сега ROG Zephyrus остава едва на пета позиция. Третото място заема Acer Predator Triton 700, докато на четвърта позиция остава тазгодишната ревизия на Razer Blade Pro. С това геймърските лаптопи остават категорията с най-голямата промяна във всички категории на EPA.

Геймърските лаптопи са категорията с най-голямото разместване спрямо миналата година. А Lenovo Legion Y920 е големият и наистина изненадващ победител за 2017-а

Другата лаптоп категория също носи изненада, като за най-добър ултрабук сте определили MacBook Pro 13 (2017) въпреки усещането, че новият дизайн на Apple сякаш не бе приет много добре. В това време миналогодишният шампион Lenovo с ThinkPad X1 Carbon (2017) остава на второ място. Тук изненадата е, че тазгодишният Dell XPS 13 остава чак на пета позиция.

MacBook Pro 13 (2017) е изненадващият ултрабук шампион

Екрани без изненади

Част от трудните решения в категориите беше разделението на телевизорите. Вариантът, на който се спряхме, е да отделим OLED панелите от останалите не само заради отличаващата се цена, но и поради голямата разлика в технологията и качеството, което дава. Затова и имаме три категории, където сякаш също нямаше особени изненади в гласуването.

OLED телевизорите са по-достъпни от всякога, като при тях големият победител е Sony Bravia A1. Чудесната картина и приятният и иновативен дизайн със сигурност са причините за победата на японския модел. Второто място е за Philips 55POS9002 и невероятния му Ambilight, който е чудесен. Последните две позиции са за тънкия LG W1 и Panasonic TX-65EZ950.

Sony Bravia A1 е големият победител в категорията за най-добър OLED телевизор

Другите две категории - за телевизори от висок и среден клас, са царството на Samsung. QLED моделът Q9F е безапелационен шампион на високия клас, като второто място е за Sony Z9D, а третото е заето от LG SJ95. Малко по-интересно е в средния клас, където Samsung MU7002 не е чак толкова изразен победител, колкото в другата категория. Всъщност между следващите трима в класацията - Philips PUS6482, LG UJ7507, Sony XE9005, има разлика от едва няколкостотин гласа, докато съвсем малко след тях е Panasonic DX730Е. Тази конкуренция в средния клас всъщност е съвсем в унисон с гласуванията от последните години, което показва, че сблъсъците в тази категория продължават да са все толкова интересни и никой не успява да дръпне прекалено напред спрямо конкуренцията. При всички положения тв категориите са в тон с традицията от последните години, като разместванията са минимални, а доминацията на Samsung е силно изразена във високия клас.

Samsung продължава да е безспорният шампион на телевизорите. На снимката - Samsung Q9F

Между доверието и изненадите

Както казах в началото, промените в гласуванията са едно от най-интересните неща в HiEnd EPA през годините. Гласуването тук е добър признак не само за качеството на продуктите, но и за това, на кого сме готови да се доверим най-много. Затова и всяка промяна, дори да не е на върха, е признак за интересното развитие на съответния бранд и продукт.

Списък на победителите

СМАРТФОН ВИСОК КЛАС
• Samsung Galaxy Note8
СМАРТФОН СРЕДЕН КЛАС
• Huawei P10
МОБИЛНА КОЛОНКА
• JBL Flip 4
МОБИЛНИ СЛУШАЛКИ
• BOSE SoundSport Free
БЕЗОГЛЕДАЛЕН ФОТОАПАРАТ
• Canon EOS M6
DSLR ЗА ЛЮБИТЕЛИ
• Nikon D7500
ГЕЙМИНГ ЛАПТОП
• Lenovo Legion Y920
УЛТРАБУК
• MacBook Pro 13 (2017)
OLED ТЕЛЕВИЗОРИ
• Sony Bravia A1
TЕЛЕВИЗОР ВИСОК КЛАС
• Samsung Q9F
TЕЛЕВИЗОР СРЕДЕН КЛАС
• Samsung MU7002