В началото на хилядолетието оригиналният Xbox беше изключително интересна система за хакерите и модърите, защото първият по рода си вътрешен харддиск позволяваше лесната инсталация на пиратски игри и софтуер. В същото време конзолата почти две десетилетия си оставаше загадка заради специфичната си архитектура и липсата на добър емулатор. Скоро това може да се промени, защото в мрежата изтече пълният сорс код на конзолата, в който влиза пълната документация за работа с конзолата и разработка на игри, възможност за създаване на емулатори и самият Xbox кернел.  

Xbox сорс кодът може да бъде много ценен за онези, които искат да разберат как работи конзолата, да повишат ефективността на емулатора за нея и дори да правят нови игри. В момента само много малък брой Xbox игри вървят гладко на съществуващия емулатор. И макар че част от най-популярните заглавия се поддържат чрез официалната Xbox емулация от Microsoft през Xbox360 и Xbox One, за милиони геймъри по света е важно целият каталог на тази конзола да бъде запазен и наличен за игра, особено като се има предвид, че оригиналните Xbox конзоли са склонни да се развалят с времето.

Чисто технически използването на собствения код на Microsoft от други програмисти е незаконно, но изтеклата информация ще даде нови начини за подхождане към достолепния Xbox.  


Виж още: Второто поколение Google Stadia вече е в ръцете на разработчиците

 

Тагове: