Според президента на компанията Гейб Нюел Valve вече планира продължение на своя горещо очакван Steam Deck.

Говорейки пред EDGE Magazine, Нюел обсъжда изненадата на Valve, когато най-скъпата версия на Steam Deck се оказа и категорично най-популярната версия на джобната конзола. „Ето защо винаги обичаме да създадем нещо и да го пуснем на пазара. Така научаваме много от това и то ни помага да оформим мисленето си за Deck 2.“

Тази нова версия на Steam Deck вероятно ще бъде по-мощна версия на устройството, отразявайки това, което Valve смята, че клиентите казват при закупуването на версията от по-висок клас.

„Те по същество казват: „Бихме искали още по-скъпа версия на това“, по отношение на възможностите на процесора или каквото и да било“, обяснява Нюел.

Всъщност изглежда, че Valve вече има планирано дълго бъдеще за Steam Deck, тъй като Нюел го представя като „постоянно допълнение“ към света на компютърните игри. „Вторите версии ще бъдат повече в отговор на въпрос „Какви са възможностите, които мобилният фактор ни дава, освен това, което бихте получили в традиционен настолен компютър или лаптоп?“

Интересното в това е, че визията на Valve за Steam Deck изглежда е свързана с продължаващото навлизане в света на VR игрите, като Нюъл заявява, че Steam Deck представлява „добра батерия, сурова мощност и висока производителност, които в крайна сметка можете да използвате и във VR приложения“.

Вярно е, че една от основните бариери пред достъпа до VR игрите е физически неудобната природа на хардуера, поради което шлемовете Quest на Facebook/Meta са най-популярните VR устройства. Възможно ли е Valve да планира Steam Deck, който донякъде се интегрира във VR шлем, който едновременно намалява разходите за инвестиране във VR хардуер и го прави по-лесен за използване? Или може би просто Steam Deck с достатъчно графична мощност, за да прокара привързан VR шлем като например Valve Index.

Каквито и да са плановете на Valve, Нюел казва: „Всъщност още не сме достигнали този момент“. Но изглежда, че втори Steam Deck е категорично в процес на подготовка.

Снимка: Valve

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

 

Тагове: