Манията по портването на стари операционни системи, игри и програми за нови платформи продължава с пълна сила. Макар и далеч от PS4 като продажби, XBOX One е солидна конзола, известна с хитови поредици като Halo, Forza и Gears. А сега платформата ще бъде известна и с това, че се превърна в неочакван нов дом на славната операционна система Windows 95, шегува се Eurogamer.

Това става благодарение на YouTube потребител с прякор vcfan, който находчиво е успял да подкара на конзолата приложението за виртуална среда Dosbox, откъдето пък може да заредите Windows 95 и друг стар софтуер.

Засега трикът е достъпен само за специалната версия на конзолата, предназначена за разработчици. По същия начин на тази версия на системата може да заредите и всякакви приложения, направени за стандарта Universal Windows Platform (UWP). Microsoft ще разреши публична поддръжка за UWP приложенията за ХВОХ One от лятото, така че това, което виждате във видеото, е поглед към бъдещето - или поне бъдещето такова, каквото би било, ако компанията не постави някакви ограничения за това, какви точно програми може да се подкарват.

Виж още: Искрата на Microsoft Project Spark ще угасне на 12 август

Тагове: