Дигиталните покупки са бързи и удобни, а често и по-евтини от своите физически еквиваленти. Те обаче имат един голям недостатък: не можете да ги препродавате. Според френски съд това трябва да се промени и подобно решение може да принуди Valve да разреши препродажбата на РС игри от Steam в рамките на ЕС.

Въпреки позицията на Valve, че Steam e на практика абонаментна услуга, Висшият съд на Париж с право отхвърля това и постановява, че компанията трябва да промени правилата си до един месец. Ако не го направи, Valve ще плаща глоба от 3000 евро на ден за период до 6 месеца.

В свое изказване Valve твърди, че не е съгласна с решението на френския съд и ще го обжалва. В резултат правилата на Steam няма да бъдат променени, докато трае процедурата.

Делото е важно и по други причини, тъй като съдът иска Valve да носи отговорност, в случай че продукт в бета-версия е причинил някакви вреди, както и да има по-ясни правила за банването на играчи. Накрая правата на Valve върху предлаганите модове трябва да бъдат ограничени.

Със сигурност ще мине известно време, преди да видим резултатите от обжалването, но те могат да имат големи последици за дигиталните гейм магазини в цяла Европа. Позицията на Valve към момента със сигурност не е добра за потребителите и се надяваме, че един ден наистина ще притежавате реално игрите, за които плащате.   

Виж още: Sony ще предлага PlayStation 5 Pro още с премиерата на PS5?

Тагове: