Неизбежното се случи - Google спира своята услуга за облачни игри Stadia. Тя ще остане активна за играчите до 18 януари 2023 г., а Google ще възстанови сумата за целия хардуер на Stadia, закупен през Google Store, както и за всички игри и съдържание, закупени от магазина на Stadia. Технологичният гигант очаква тези възстановявания да приключат в средата на януари.

„Преди няколко години пуснахме и потребителска услуга за игри Stadia“, каза в публикация в блог вицепрезидентът на услугата Фил Харисън. „И докато подходът на Stadia към стрийминг на игри за потребителите беше изграден върху силна технологична основа, той не спечели привличането сред потребителите, което очаквахме, така че взехме трудното решение да започнем да прекратяваме нашата услуга за стрийминг на Stadia.“ Както е вече прието, служителите от екипа ще бъдат разпределени в други части на компанията.

Харисън сподели, че Google вижда възможности за прилагане на технологията на Stadia към други подразделения като YouTube, Google Play и AR и плановете са да „я направи достъпна за нашите партньори в индустрията, което е в съответствие с това къде виждаме бъдещето на игрите“, пише той.

Google описва някои от фините моменти на спирането на платформата. Възстановяването на суми ще се извършва автоматично чрез магазините на Google и Stadia и няма да се налага да връщате хардуер. Абонаментите за Stadia Pro няма да отговарят на условията за възстановяване на средства, но няма да бъдете таксувани по време на периода на изключване и ще имате достъп до игри, които може да сте осребрили като потребител на Pro, докато всичко приключи. Google вече затвори магазина на Stadia, така че не можете да купувате игри или да правите микротранзакции в играта.

Съдбата на Stadia беше ясна от известно време. Когато Logitech обяви своя нов преносим компютър за облачни игри миналата седмица, Stadia беше една от малкото услуги за облачни игри, които не бяха споменати. Но услугата е изправена пред слухове за смъртта си практически от самото начало. Google има навика да убива проекти само няколко години след стартирането им, а проектът изглеждаше като основен кандидат за ранна смърт заради малкото си връзки в игралната индустрия.

Миналата година се появиха много слухове за края на платформата, особено след като броят на пуснатите игри се забави, а собствените студиа за разработка на игри на Google бяха затворени. В началото на тази година Google дори настоя, че Stadia я очаква светло бъдеще. „Бъдете сигурни, че винаги работим, за да предоставим още страхотни игри на платформата и Stadia Pro“, каза компанията в пост - което беше вярно... до днес.

Microsoft, която също е инвестирала сериозно в облачни игри, отказа коментар. Nvidia (която прави услугата за облачни игри GeForce Now) и AT&T (които използваха технологията Stadia за захранване на няколко пробни игри) също не отговориха веднага на исканията за коментар.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новото джобно геймърско РС на OneXPlayer с AMD 6800U вече е налично