Един от основоположниците на сървайвъл хорър жанра днес навършва точно 20 години. На 22 март 1996 г. оригиналната Resident Evil излиза в родната си Япония под името Biohazard. Седмица по-късно играта прави своята премиера в Северна Америка, а във Великобритания тя се появява през август същата година.

Успявайки едновременно да бъде и стряскаща, и шантава, Resident Evil става първата популярна видеоигра със сериозно и графично съдържание, която намира успех сред широк кръг геймъри, а не е просто нишово заглавие. А с нейния възход терминът "сървайвъл хорър" също се превръща в описание за цял един жанр.

През годините Capcom пуска множество продължения, спин-оф серии и дори продуцира създаването на поредица от филми с марката. За известно разочарование на феновете, въпреки че това е годината на кръглата годишнина, за момента няма планирана нова основна игра от серията, което донякъде се обяснява и с хладното посрещане на Resident Evil 6. За да отбележи годишнината, компанията все пак пусна интервю с продуцента Хиро Кобаяши, който вече две десетилетия работи по серията.

Виж още: The Witcher 3 - топ играта на Game Developers Choice Awards 2016

Тагове: