Събитието Surface на Microsoft беше голямо шоу. Компанията не само обяви компютърната платформа Copilot Plus и новите лаптопи Surface, но и показа някои вълнуващи предстоящи възможности за своя асистент с изкуствен интелект.

Copilot, конкурентът на Microsoft от Google - Gemini, - е на път да се появи във видеоигрите. Компанията показа много интересна демонстрация на ИИ, който помага на играч в Minecraft. В нея се чува как играчът и Copilot си взаимодействат на естествен език. Играчът иска съвет от ИИ как да изработи меч, а в замяна ИИ му казва да отвори инвентара си и му помага да избере предмети, които могат да се използват за изработване на меч. Той дори съобщава на играча за материали, които липсват в инвентара му.

Възможностите за разговори в реално време на Copilot се поддържат от най-новия модел GPT-4o на OpenAI. Благодарение на него Copilot вече може да чува, да говори и да помага на играчите, докато те играят. Мустафа Сюлейман, главен изпълнителен директор на Microsoft AI, нарича това "вълшебно изживяване", което е "интелигентно, интуитивно, естествено и полезно".

От Microsoft не уточниха дали планират да включат Copilot в други игри за Xbox или PC в бъдеще, но това със сигурност изглежда възможно. Ако тази концепция се наложи, наличните онлайн ръководства за игри и платформите, които ги публикуват, скоро могат да останат в миналото. Остава да видим колко точен може да бъде изкуственият интелект при ръководенето на геймплея и как разработчиците ще се справят с халюцинациите на изкуствения интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате