Ако вече се борите с идеята, че ще влезете в съвсем ново десетилетие след няколко седмици, ето нещо, което ще ви накара да се почувствате още по-възрастни: Angry Birds днес става на 10.

За мобилна игра с толкова любопитно предложение - да запращате птици по зелени свински глави и да чупите неща - това се представи феноменално добре. На всяко ниво играчът използва прашка, с която изстрелва птици по прасета, намиращи се в различни укрепления и постройки. Целта на играча е да унищожи всички прасета с дадения за нивото брой птици. Оригиналната игра беше първата мобилна игра, която достигна един милиард изтегляния. Тя беше първата мобилна игра, която се игра в Космоса, и дори беше изтеглена в най-отдалечените кътчета на Антарктида.

Играта вече има над 4.5 милиарда изтегляния към днешна дата, но докато самите игри стават по-малко привлекателни с течение на времето, целият франчайз Angry Birds не показва признаци на забавяне. По него имаше изненадващо успешен филм - водещ до продължение, - да не говорим за истинска планина от стоки и, разбира се, множество PR изпълнения.

Angry Birds е игра, създадена от финландската компания Rovio Entertainment. За първи път излиза на пазара през декември 2009 г. като приложение за iPhone. Оттогава Rovio са създали версии на играта и за други телефони, конзоли и персонални компютри.

Виж още: Google поряза Fortnite. Иска си 30-те процента