Създаването на видеоигра за която и да е платформа отнема много труд и дори ако играта е завършена, тя не е застрахована от забавяния (вижте Duke Nukem Forever, L.A. Noire и Diablo III). Група италиански програмисти трябваше да чакат 22 години, за да видят най-накрая излизането на техния фентъзи хак-енд-слаш Kien за Game Boy Advance (GBA) - конзола, чиито последни бройки бяха произведени през 2009 г. Така това вероятно е най-забавената игра в историята.

Дългото развитие на Kien започва през 2002 г. Малка група италиански програмисти сформира AgeOfGames - първата компания в страната, която започва производството на заглавие за GBA. Две години по-късно те вече имат готов продукт, но играта така и не се появява по рафтовете на магазините, тъй като издателят ѝ смята, че пускането ѝ е твърде голям финансов риск.

Междувременно AgeOfGames се насочи към създаването на образователни игри, за да остане в бизнеса, а жизненият цикъл на GBA приключва. Тогава бумът на ретро игрите даде възможност на италианското студио: нов издател, специализиран в класически конзолни игри, incube8 Games, прояви интерес. Сега Kien се предлага под формата на касетки и може да се играе на оригиналния хардуер.

Ретро игрите като цяло са голям бизнес в наши дни и са по-достъпни от всякога. Съществуват всякакви нови конзоли, предназначени за възпроизвеждане на стотици хиляди различни заглавия от миналото. В началото на тази година iPhone най-накрая започна да разрешава в онлайн магазините си приложения, които емулират всякакви класически конзоли. Дори се наблюдава ренесанс на нови игри, използващи старомодни графики. Така вече никога не сте далеч от игрите и преживяванията, които помните от детството ви.

Kien може да бъде закупена от уебсайта на incube8 на (само леко шокиращата) цена от 60 долара.

Снимка: Unsplash/AgeOfGames/YouTube

Виж още: Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър вече е по-богат от Бил Гейтс