Sony подобрява своите геймпадове за PlayStation 5 с DualSense Edge. Edge е изцяло свързан с персонализирането на играта - разполага с пет уникални профила, надграден хардуер и няколко допълнителни метода за въвеждане на команди. На новия контролер има два функционални бутона под аналоговите стикове, като в първоначалните изображения всички гумирани ръкохватки изглеждат изключително удобни.

Спокойно може да мислите за DualSense Edge като за отговора на Sony за контролера Xbox Elite. Играчите ще могат да деактивират бутони, да променят назначението им и да регулират чувствителността на стика и мъртвите му зони и след това да запазват тези настройки в уникални профили. Потребителите ще могат да сменят както бутоните, така и целия модул на стика. Контролерът идва с по-издръжлив USB-C кабел и калъф за носене с включено USB зареждане.

Няма информация за наличността или цената на новия геймпад и явно Sony смята да сподели повече информация за Edge през следващите месеци. DualSense само по себе си вече е забележителна функция на PlayStation 5, предлагаща интензивна тактилна обратна връзка и бутони за задействане с регулируемо напрежение. Това добавя слой на потапяне в игрите от заглавия като Deathloop през Stray до Astro's Playroom и това е нещо, което Xbox просто не предлага.

Edge беше разкрит по време на демонстрацията Opening Night Live на голямото изложение на Gamescom.

Снимка: Sony

Виж още: PlayStation VR2 идва в началото на 2023 г.