След като слухове циркулираха в продължение на няколко седмици, Sony най-накрая потвърди, че Horizon Zero Dawn на Guerrilla Games ще излезе за РС. Предвидено за лятото, това всъщност е пълното издание, което включва базовата игра, разширението The Frozen Wilds и още няколко пакета съдържание. Въпреки това, макар президентът на Sony Worldwide Studios Хермен Хълст говори за това, че е „отворен за нови идеи как да запалят повече хора по марката PlayStation“, той също така поясни, че „пускането на първо AAA заглавие за PC не означава непременно, че всяка игра сега ще дойде на вашия компютър“.

Какво означава това предложение за бъдещето? Обяснявайки най-новия ход на Sony да пусне игрите си в PC, анализаторът на Wedbush Securities Майкъл Пахтър каза:

„Мисля, че Sony се надява, че аудиторията на PlayStation ще продължи да купува конзоли и техните ексклузивни заглавия, но признава, че има пазари извън продажбите на конзолния софтуер.“

Разбира се, не е трудно да си представим, че позицията на Microsoft за мултиплатформeни заглавия също оказва влияние. Попитан за същото, Пахтър отговори: „Да, мисля, че позиционирането на Microsoft подтикна Sony да последва примера“. Така че можем ли да очакваме ерата на конзолните ексклузиви най-накрая да приключи с този ход, особено ако Sony пусне PlayStation и PC версии на същото заглавие в бъдеще?

Рано е да се каже какво има предвид Sony, но със сигурност ще има какво да покаже на конзолния пазар оттук насетне. PlayStation 5 ще излезе този празничен сезон и Хълст каза, че „няма търпение да поговорим с вас по-подробно за това“.

Виж още: Това геймърско легло е финалната фаза в еволюцията на човечеството

Тагове: