Когато през 2013 г. бе разработена епичната игра с отворен свят за PlayStation 4 - Red Dead Redemption 2, - записването на 1200-те гласа в играта отнема 2200 дни, а 700 актьори озвучават 500 000 реплики.

Това беше огромно постижение, което е почти невъзможно да бъде повторено от друго студио - да не говорим за студио, по-малко от Rockstar Games.

Но с напредъка на изкуствения интелект става все по-лесно да се пресъздават човешки гласове, за да се създават автоматични отговори в реално време, почти неограничени възможности за диалог и реч, съобразена с уникалните данни на потребителя. Но технологията повдига въпроси относно етиката на синтезирането на гласове.

През 2019 г. австралийският софтуерен разработчик Replica Studios пусна платформа за синтезиране на глас за разработчици на игри - инструмент, използван от австралийския разработчик на игри PlaySide Studios в предварителната подготовка на играта им Age of Darkness: Final Stand.

"Надяваме се, че ще има стотици, ако не и хиляди други студиа, които могат да мечтаят да създават игри като Red Dead Redemption 2, защото всеки иска да го направи", казва Шрейас Нивас, главен изпълнителен директор на Replica Studios. Записването на всеки ред диалог поотделно е "толкова неефективно от гледна точка на разходите, но и от гледна точка на времето, и трябва да имаш огромни екипи", продължава Нивас.

Replica е лицензирала гласовете на 120 актьори за използване във видеоигрите, които според компанията могат да използват до 1000 различни гласови тона. Нивас казва, че вижда бъдещето в синтезирането на гласове с изкуствен интелект, но както и при много други постижения на изкуствения интелект, тази практика е изпълнена с етични дилеми.

Вече има безплатни онлайн инструменти за синтезиране на глас, които могат да се използват за имитиране на гласовете на известни личности или на филмови и телевизионни герои - често без разрешението на тези артисти. Този месец Bloomberg съобщи, че някои актьори са били "шокирани" да открият, че гласът им се използва в съдържание, в което не са участвали.

По-рано този месец в Япония Асоциацията на работещите в областта на сценичните изкуства проведе пресконференция, на която изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект върху озвучаването и музиката. Групата, в която според сведенията членуват около 52 000 служители, призова за законодателство, което да защити работните им места.

Нивас казва, че лицензионният модел, който Replica е приложила, позволява на актьорите да продължат да печелят от използването на гласа си дори когато не са в студиото за записи.

"Има много неща, които трябва да се оправят, но се опитваме да изградим това по начин, по който да вземем актьорите на едно уникално пътуване с нас. Затова се опитваме да бъдем максимално прозрачни по отношение на процеса."

Нивас казва, че по-големите компании за видеоигри вероятно все още ще наемат таланти от висок ранг, като Трой Бейкър, който озвучава Джоел Милър в The Last of Us, но изкуственият интелект ще даде на по-малките студиа за игри по-лесен достъп до гласове и повече работа на актьорите в началото на кариерата им.

Снимка: Unsplash

Виж още: Марката PlayStation е с най-много продадени домашни конзоли от всеки производител

 

Още от Play