По-рано този месец Nintendo се справи с популярния емулатор на Nintendo Switch Yuzu, като емулаторът беше спрян, а екипът, който стои зад него, беше принуден да плати над 2 милиона долара обезщетение. Сега изглежда, че и други емулатори за Android се спират или изтеглят от Play Store.

Като начало разработчикът, който стои зад популярните емулатори на Pizza Boy за Game Boy, Game Boy Color и Game Boy Advance, обяви, че ще изтегли тези емулатори от Play Store. Разработчикът Давиде Бера не обяснява пряко решението си с мерките на Nintendo.

Бера също така потвърди, че незавършеният емулатор на Pizza Boy DS, който е предназначен за емулиране на игри за Nintendo DS, е бил спрян в резултат на това. Към разработчика бяха отправени доста въпроси дали съществуващите емулатори на Pizza Boy все още ще бъдат достъпни на други места, или разработката им е прекратена напълно. Също и дали действията на Nintendo са допринесли за това решение.

Все още се надявате на нов емулатор на Nintendo Switch за Android? Един от ключовите разработчици на предстоящия емулатор Strato е решил да се оттегли от проекта и от емулацията на конзоли като цяло. Разработчикът с потребителско име Lynx не посочи конкретно неотдавнашните санкции на Nintendo като причина да се оттегли, но намекна, че напускането му се дължи на комбинация от фактори.

Strato беше замислен като своеобразно продължение на емулатора Skyline, който беше спрян след правна заплаха от страна на (изненадващо) Nintendo. Lynx обаче отбеляза, че проектът Strato не е мъртъв.

Това не е единственият емулатор за конзоли на Nintendo, който понася удар, тъй като разработчикът на дългогодишния емулатор Drastic потвърди, че изтегля емулатора от Play Store и отваря изходния код. Разработчикът отбеляза, че това се е подготвяло от известно време, но репресиите на Nintendo "направиха целия процес по-спешен".

Това не са единствените събития в областта на емулаторите на Android напоследък, тъй като в други два емулатора се появиха проблеми. Разработчикът на популярния емулатор DuckStation, който емулира игри за PlayStation One, съобщи, че е "приключил с Android". Разработчикът е хвърлил вината върху изискването на Google разработчиците да публикуват законното си име.

Междувременно емулаторът AetherSX2 за емулиране на PS2 игри е бил изтеглен от Play Store според съобщение на разработчика в Discord. За щастие екипът вече насърчава потребителите да изтеглят NetherSX2, който на практика е портната версия на AetherSX2. Това обаче не е изненада, тъй като оригиналният разработчик на AetherSX2 прекрати разработката преди повече от година, позовавайки се на смъртни заплахи. След това емулаторът се появи отново в Play Store с реклами. Така че и това ново развитие не изглежда да е свързано с действията на гейминг и технологичния гиганти.

Така или иначе, между мерките на Nintendo и политиката на Google по отношение на разработчиците, които не използват истинските си имена, е ясно, че екосистемата на емулаторите за Android в момента е в известен смут. Но на хоризонта има и някои положителни новини, тъй като емулаторът Cassia за стартиране на компютърни игри на Android се очаква да бъде пуснат през втората половина на 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно