Игрите от Witcher серията са велики. Уникално преживяване, на което много малко други гейм заглавия могат да съперничат. Те, разбира се, не са съвършени – например CD Project така и не успяха сякаш да уловят баланса между истински предизвикателна и оригинална бойна система, но във всяко друго отношение са абсолютен шедьовър.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-запомнящите се двойки във видеоигрите


И макар последната от тях – The Witcher 3: Wild Hunt, да излезе във вече доста далечната 2015 г., тя е все така задължителна игра. Ако все още не сте се докоснали до нея – ето ви пет, меко казано, силни причини да поправите незабавно тази грешка.

 

Сериалът The Witcher

Започваме с категорично най-силната причина – фантастичният сериал на Netflix, който наскоро се сдоби с втори сезон. Плюс на игрите и по-точно на The Witcher 3: Wild Hunt е, че те не са базирани точно на същия сорс като сериала. Докато драматизацията на Netflix следва (поне засега) почти неотлъчно книгите на оригиналния създател на Вещера – Анджей Сапковски, игрите от самото си начало са един вид продължение на историята, започващи от там, където свършва последният роман от серията – „Господарката на езерото“.

Така че шансът да си спойлнете зловещо части от историята, докато играете, е минимален. Това с особена сила важи, ако вече сте изгледали втория сезон на сериала и сте жадни за още от приключенията на Гералт, Сири и Йенефер. Не така валидно обаче е това твърдение, ако сте още на първия сезон, тъй като историята на The Witcher 3: Wild Hunt приема, че вече знаете какво се е случило в книгите и части от нея могат да се класифицират като дребен спойлер.

В общия случай обаче играта и сериалът се допълват взаимно и ако нямате търпение да разберете какво се случва по-нататък с любимите ви герои, The Witcher 3: Wild Hunt е отличен начин да запълните времето до следващия сезон, който най-вероятно ще се появи чак през 2024.

 

Игра като никоя друга

Много хора, които за пръв път чуват за The Witcher 3: Wild Hunt и не се задълбочават особено, сигурно си мислят, че става дума за някакъв рипоф на The Elder Scrolls V: Skyrim или Dragon Age.

Макар прилики безспорно да съществуват, заглавието на полското студио CD Project RED предлага едно основно нещо, което и до момента си остава без аналог в света на видеоигрите – гигантски, отворен за изследване свят, който обаче е гъсто наситен с някои от най-оригиналните, уникални, зрели и силни куестове, които сте виждали във видеоигра.

В The Witcher 3: Wild Hunt просто няма да намерите от обичайния „пълнеж“ (който е така характерен за Skyrim), в който 70–80% от задачите извън основната сюжетна линия са от типа на т.нар. феч куестове, т.е. „върви еди-къде си, убий, събери, набери еди-колко си неща и ми ги донеси“. Или „пощаджийски“ задачи от типа на – на ти тоя предмет, иди на другия край на картата и го предай на лицето Х.

Поляците са положили буквално нечовешки труд и са се постарали всеки един куест в играта да е забавен, интересен, уникален – адски интересна, увлекателна понякога весела, понякога страшна история сама по себе си.

Някои от иначе второстепенните сюжетни линии в тази игра буквално съперничат (и дори засенчват) основната история, а това е нещо, с което малко, много малко гейм заглавия могат да се похвалят.

В резултат ще прекарате по-голямата част от времето си в The Witcher 3: Wild Hunt в издирване на следващата вълнуваща мини история или в странични занимания като например игра на Гуент (уникална игра на карти, вмъкната като на шега, но сдобила се с огромно количество запалени фенове междувременно).

 

Cyberpunk 2077 е разочарование

Е, да, това е по-скоро причина да преиграете, отколкото да изиграете за пръв път The Witcher 3: Wild Hunt, но по наше скромно мнение определено си е валидна причина.

Вторият супер мащабен (и тежко рекламиран) проект на CD Project за съжаление се оказа шумен провал. Игра, страдаща от прекалено големи амбиции, които, уви, не успя да покрие дори на 50%.

По-лошото е, че през цялото време, докато беше разработвана, тя беше обект на нечовешки хайп, който успя да заблуди доста хора. Причината за това, разбира се, бяха трите Witcher игри, които предшестваха Cyberpunk 2077, всяка от които беше по-добра от предната. Съответно The Witcher 3: Wild Hunt като абсолютен връх на серията подготви сцената за нещо още по-добро, мащабно и внушително, но в крайна сметка натегнатите до крайност очаквания на феновете не се оправдаха.

Замислен като свръхамбициозно заглавие от следващо поколение, Cyberpunk 2077 трябваше да е следващата стъпка в еволюцията на видеоигрите. Вместо това се превърна в символ на всичко сбъркано в модерната гейм индустрия – от подвеждащата реклама, през крайно незавършения, бъгав вид, в който беше пусната играта, до излъганите обещания на феновете за години на пострилийз поддръжка с богато и уникално допълнително съдържание.

За щастие The Witcher 3: Wild Hunt е всичко, което Cyberpunk 2077 не е и никога няма да бъде – фантастична игра с гигантски, интригуващ свят и огромно количество гейм съдържание с недостижимо качество.

 

Цената

Понеже, както стана ясно, излезе преди почти 7 години, в момента The Witcher 3: Wild Hunt масово се предлага на, меко казано, скандално ниска цена. Можете да я намерите в поне 3–4 различни дигитални платформи и понастоящем играта е почти перманентно на някакъв вид разпродажба, като обикновено струва между 5 и 15 евро.

За заглавие, което предлага над 70–90 часа геймплей, уникално яка история и визия, която без особени проблеми издържа на теста на времето, това е буквално подарък. Трудно ще намерите по-добра сделка на пазара.

 

Визията!

Много от вас, след като са видели в началото на текста, че играта е от 2015, вероятно са се намръщили и са си казали: „Ама какви са тези архаични заглавия, които ни карат да играем?“.

Бързаме да разсеем всички съмнения – дори в края на 2021 г. The Witcher 3: Wild Hunt изглежда, меко казано, добре. Тази игра беше изпреварила времето си с толкова много обиколки, че все още ще срещнете специализирани хардуерни сайтове като Guru3D например да я използват за тест на най-новите процесори и видеокарти, излизащи на пазара!

Енджинът на играта е уникален и се скалира прелестно. Това означава, че каквото и да му предложите – от мижав графичен адаптер като GF 710 до монстър като RTX 3090, той ще оползотвори всеки атом от наличната изчислителна мощ, за да ви предложи максимално добра визия.

Така че точно за този аспект на играта всякакви притеснения за „архаичност“ са излишни – The Witcher 3: Wild Hunt изглежда прелестно и без особени проблеми мери ръст с всяко игрално заглавие, появило се за последните 7 години, откакто е излязла на пазара.

 

Next Gen The Witcher 3: Wild Hunt

Точно тук обаче е мястото да споменем и единствената причина да изчакате още малко, преди да се потопите в уникалния свят на игралната Witcher серия. Още през есента на 2020 CD Project RED обещаха сериозно модифицирана, изцяло Next Gen версия на безспорно най-добрата си игра до момента – The Witcher 3: Wild Hunt.

За съжаление междувременно пандемията (а и множеството проблеми около станалия печално известен Cyberpunk 2077) сериозно объркаха плановете на студиото. За сега въпросният ъпдейт е отложен за 2022, но уви, конкретна (или дори ориентировъчна) дата за него липсва.

Когато (и ако) се появи, обаче той обещава сериозна модернизация на играта – от поддръжка на рей трейсинг осветяване, през значително подобрени времена за зареждане до други визуални ъпгрейди. В светлината на факта, че визията на The Witcher 3: Wild Hunt и сега е, меко казано, впечатляваща въпреки вече близо 7-те години от излизането на играта, само можем да си мечтаем как би изглеждал един наистина next gen Witcher.

Дори и само заради плахата надежда, че ще можете да се насладите на една още по-добра версия на една от най-добрите игри, излизали някога, си заслужава да поотложите още малко изиграването на The Witcher 3: Wild Hunt.

От друга страна играта предлага толкова много и разнообразни опции за избор, варианти за преиграване и допълнително съдържание, че е просто невъзможно да видите всичко от нея в рамките на едно плейтру. Така че няма причина да не започнете The Witcher 3: Wild Hunt още днес, а когато (или ако) през 2022 все пак се появи въпросният next gen ъпдейт, да я преиграете още веднъж или да опитате режима New Game+.