Нов документален филм на PBS, озаглавен "Големи малки пътешествия", улавя последните мигове на рядък мадагаскарски хамелеон, който миг преди смъртта си избухва в жива, пулсираща цветна демонстрация - великолепна, макар и трагична гледка, която никога досега не е наблюдавана в дивата природа.

"В последните си мигове кожата ѝ изригва в цвят", казва разказвачът на поредицата Бампер Робинсън във видеото, в което се вижда как кожата на влечугото се осветява в хипнотизиращи петна от червено, лилаво, синьо и жълто, "сякаш изрича последните си думи".

Това влечуго е хамелеон на Лаборд - вид, който отдавна очарова учените поради изключително кратката си продължителност на живота. Повечето видове хамелеони могат да живеят естествено от две до седем години, а по-големите видове като хамелеона на Парсън - от десет до 14 години. След като се излюпят, хамелеоните на Лаборд живеят само четири до пет месеца - както посочва Live Science, това е една от най-кратките известни продължителности на живот на четирикраки гръбначни животни, да не говорим за най-кратката продължителност на живот на който и да е друг вид хамелеон.

Според изследователите е очарователно, че предсмъртната проява на гущерите Лаборд се дължи на все още действащата им нервна система, която продължава да изпраща сигнали към кожните клетки в последните мигове на животните.

"По време на смъртта", разказват Фабри-Кенеди и Раксуърти пред Live Science, "нервните сигнали продължават да се предават и да променят формата на кожните клетки, създавайки хаотичните технически цветни шарки, които бяха заснети".

Но драмата на смъртта на това животно, заснета в гората Киринди в Западен Мадагаскар, не свършва с техническото шоу. Женските хамелеони Лаборд умират малко след снасянето на яйцата си; в клипа се вижда как тази женска използва последните си запаси от енергия, за да зарови крехките си яйца в пясъка и да ги предпази от наближаващия сух сезон.

"Женските влагат цялата си енергия, за да произведат яйца, които трябва да преживеят дългата суша, докато са под земята", казват за Live Science продуцентът на поредицата Валерия Фабри-Кенеди и херпетологът от Американския природонаучен музей Крис Раксуърти. "Те умират само няколко часа след снасянето им, тъй като им остават малко ресурси."

И макар че не могат да го обяснят с това, че снасят яйца, мъжките хамелеони от вида Лаборд живеят точно толкова дълго, колкото и женските - което означава, че през по-голямата част от развитието си следващото поколение на популацията Лаборд е защитено само от слой пясък.

Снимка: Unsplash

Виж още: Не е необходима мозъчна операция: австралийската Synchron е на километри пред Neuralink (ВИДЕО)