Tелескопът "Джеймс Уеб" е космическа обсерватория, предназначена основно за провеждане на инфрачервена астрономия. Като най-мощния телескоп, изстрелван някога в Космоса, неговата значително подобрена инфрачервена резолюция и чувствителност ще му позволят да вижда обекти, които са твърде стари, далечни или слаби за телескопа "Хъбъл".

Очаква се това да даде възможност за широк спектър от изследвания в областите на астрономията и космологията, като наблюдение на първите звезди и образуването на първите галактики, както и подробна атмосферна характеристика на потенциално обитаеми екзопланети.

Ето някои от най-впечатляващите му снимки, направени до момента.

Величествени структури в Космоса

Емблематичните стълбове на сътворението, обширна формация от изваян газ и прах, намираща се на около 6500 светлинни години от нас в мъглявината Орел, са добре позната характеристика на Млечния път още от времето на наблюдението им от космическия телескоп "Хъбъл" през 1995 г.

Динамичната история на мъглявината Карина

Сред първите изображения на телескопа е космически портрет, представящ мъглявината Карина, разположена на около 7600 светлинни години от Земята. Осветена и изваяна от лъчението на зараждащите се звезди, тя е един от най-динамичните региони на звездообразуване, идентифицирани някога.

Първото в историята изображение на телескопа

Първата снимка на телескопа, най-дълбоката и най-детайлната във Вселената, улавя ярък галактически куп, който увеличава звездите на повече от 13 милиарда светлинни години, заобиколен от хиляди по-млади галактики в движение.

Огнена поява на млада звезда в съзвездието Телец

Млада звезда изхвърля потоци газ в близките облаци прах, образувайки огнен пясъчен часовник в съзвездието Телец.

Омагьосващият танц на "Призрачната галактика"

Приличаща на космическа черупка на наутилус, загадъчната "Призрачна галактика" грациозно се върти в пространството, разположена на около 32 милиона светлинни години от Земята. Наричана от учените "спирала с голям дизайн", нейните спирални ръкави са забележителни и добре очертани.

Драма в Квинтета на Стивън

Квинтетът на Стивън, пет галактики, отдалечени на 290 милиона светлинни години в Пегас, демонстрира влиянието на пренаселеността на Космоса. Четири галактики се впускат в опасен танц, изкривявайки звездите между тях.

Интригуваща форма на галактиката Колелото

Галактиката Колелото, намираща се на 500 светлинни години от Земята, се отличава с характерна форма на колело на каруца, резултат от древен сблъсък с по-малка галактика.

Ослепителен съперник на пръстените на Сатурн

На неясна снимка от космическия телескоп "Джеймс Уеб" Нептун, осмата планета в Слънчевата система, предизвиква безспорно прочутите планетарни пръстени Сатурн с неговите пет ледени пръстена, блестящи като кристали.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Топенето на лед в Гренландия и Антарктида съставлява 25% от покачването на морското равнище

 

Тагове: