За първи път изследователи успешно отгледаха ембриони на мишки на борда на Международната космическа станция (МКС).

Това е "първото по рода си изследване, което показва, че бозайниците могат да се развиват в Космоса", заявиха в съвместно изявление в събота Университетът в Яманаши и Националният изследователски институт "Рикен", като добавиха, че това е "първият в света експеримент, при който се отглеждат ранни ембриони на бозайници при пълна микрогравитация на МКС".

С други думи това ново изследване на миши ембриони е голямо събитие, защото предполага, че един ден хората могат да се възпроизвеждат в Космоса - след като първото човешко бебе се роди извън повърхността на нашата планета, ние ще се превърнем в истински космически вид.

Знаменателните резултати идват в момент, когато човечеството се подготвя да се завърне на Луната във връзка с програмата "Артемида", която също така има за цел да приземи хора на лунната повърхност до 2025 г. Въпреки че при мисията "Артемида 3" присъствието на южния полюс на Луната ще продължи само около седмица, тя вероятно ще доведе до създаването на лунни лагери. Тези лагери в крайна сметка биха могли да проправят пътя на хората да останат в Космоса много по-дълго в бъдеще, когато научнофантастичната визия за размножаване извън Земята може да се превърне в реалност.

Експериментът за отглеждане на първите ембриони на бозайници в Космоса е ръководен от Терухико Вакаяма, молекулярен биолог в Центъра за напреднали биотехнологии към Университета в Яманаши, и екип от Японската космическа агенция (JAXA). Целта на изследването беше да се установи дали плод от бозайник може да се развива нормално в ограничената гравитация или "микрогравитация" в Космоса.

За да се намери отговорът, замразени ембриони на мишки бяха изстреляни към МКС на борда на ракета Falcon 9 през август 2021 г. След като пристигнаха на космическата станция, ембрионите на гризачите в ранен стадий бяха размразени с помощта на специален инструмент. След това астронавтите култивираха ембрионите в условията на микрогравитация в продължение на четири дни. След това пробите бяха върнати на Земята, където Вакаяма и колегите му можеха да ги изследват и сравнят с миши ембриони, отгледани при нормална гравитация тук, на твърда земя.

И наистина според статия, публикувана в списание iScience, екипът съобщава, че ембрионите, култивирани в условия на микрогравитация, са се развили в бластоцисти - струпване на делящи се клетки, създадени от оплодената яйцеклетка - с нормален брой клетки. В статията изследователите посочват, че това "ясно показва, че гравитацията няма значителен ефект върху образуването на бластоцисти и първоначалната диференциация на ембриони от бозайници".

Екипът също така установи, че ако им бъде позволено, бластоцистите ще се превърнат във фетуси и плаценти на мишки, като не показват значителни ДНК изменения или промени в генната експресия. Процентът на преживяемост на ембрионите, отглеждани на МКС, обаче е по-нисък от този на отглежданите тук, на Земята.

Един от аспектите на изследването, който екипът ще трябва да проучи допълнително, е ефектът на радиацията върху растежа на ембриони на бозайници в Космоса. Въпреки че изследователите са разгледали донякъде този въпрос, те не са взели предвид излагането на радиация конкретно по време на фазите на криоконсервация и култивиране на живи ембриони.

Всички тези знания могат да станат много важни за хората, когато най-накрая започнем да мислим за изпращане на хора на Луната и Марс за дълъг престой или дори за постоянно обитаване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете