Миналата година Netflix се забърка в скандал, след като извади епизод от шоуто Patriot Act With Hasan Minhaj. Серията бе критична към Саудитска арабия и властите в кралството пожелаха тя да отпадне от стрийминг платформата там. Оказва се, че това не е единственият такъв случай. Още осем пъти Netflix е изваждал епизоди или филми от каталога си по искане на различни правителства.   

Най-голяма е цензурата в Сингапур, където цели пет продукции от ефира на Netflix са спрени. Това са филмът The Last Temptation of Christ, който е забранен в островната страна; бразилската комедия The Last Hangover и три сериала на тема марихуана, тъй като канабисът е нелегален там.

В Нова Зеландия Netflix е спрял скандинавския сериал The Bridge, тъй като местните власти са го определили като „осъдителен“. Военният екшън Full Metal Jacket e спрян във Виетнам заради изобразяването на Виетнамската война в него, а хорърът Night of the Living Dead вече не се излъчва в Германия, чиято цензурна система е пословично скандална. Всички тези искания са отправени в последните години.

По принцип Netflix се опитва да предлага максимално широка част от каталога си, но филми и сериали могат да бъдат изваждани по изрично искане от местните власти. Компанията е задължена да се съобразява с местните закони, какъвто например е този за цензурата в Германия, където брутални порнографски продукции могат да бъдат заснети и излъчвани, но компютърни игри – не, когато съдържат нацистки символи.

Виж още: Disney ни показа какво предстои в Marvel вселената по време на Super Bowl (ВИДЕО)

Тагове:
Още от Play